Má moje bábätko dostatok D-vitamínu?

Redakcia | 10. október 2020
Má moje bábätko dostatok D-vitamínu?

Vyberáme z archívu našich poradní.

Vaša otázka: Zaujíma ma, či dcérke stačia dve kvapky D-vitamínu, keď ju následne nadojčím a po dojčení zvracia. Má v tomto prípade „D-čka“ dosť? Ak jej po zvracaní dám vitamín opäť, nehrozí jej predávkovanie? Ako sa predávkovanie D-vitamínom prejavuje?

SLNKO je aktivátor imunity
Prečítajte si tiež:

SLNKO je aktivátor imunity

D-vitamín je dôležitý nielen v rannom detstve, ale po celý život

Odpovedá Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký CSc.:

D-vitamín je nepochybne veľmi potrebným vitamínom, hlavne u detí v období ich rastu ako základná zložka tvorby a stavby kostí. Dnešné poznatky však zisťujú, že jeho potreba nekončí dojčenským vekom, ale trvá celý život – v staršom veku zvlášť.

No a druhým je zistenie, že D-vitamín ovplyvňuje nielen kostrový systém, ale má vplyv na svaly, väzivo a dokonca aj na koordináciu pohybu.

U dojčiat je jeho denná potreba 400 IU obsiahnutá v uvedených dvoch kvapkách, ktoré dcérke podávate. Okrem toho, niečo je aj v mlieku (materskom), no a tiež umelé mliečne prípravky pre dojčatá sú ním obohatené.

Ešte je potrebné povedať, že D-vitamín sa tvorí v koži pri jej slnení. Na vytvorenie dennej potreby stačí 20-minútové vystavenie tváričky a horných končatín dieťaťa slnku. D-vitamín si telo dokáže čiastočne ukladať do zásoby – nehrozí jeho nedostatok pri dočasnom prerušení príjmu.

Čo z povedaného vyplýva? Ak vaša dcérka občas „vygrcká“ podaný D-vitamín, nič sa nedeje. Nemá význam ho podať opakovane, zásob má dosť. Ak grcká častejšie, je možné zvýšiť dávku na 3 – 4 kvapky, samozrejme v lyžičke mlieka a s tým, že cez víkend urobíte pauzu v jeho podávaní. No a v lete, pri dobrom slnečnom žiarení, netreba D-vitamín podávať.

Predávkovanie D-vitamínom je zriedkavé – pri dodržaní týchto zásad. Jeho prejavmi je podráždenosť dieťaťa, vyklenutá fontanela na hlavičke, časté močenie, veľa moču, zápcha – tvrdá stolica. Týchto prejavov sa však nemusíte obávať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: