Laktačná KRÍZA: Ako ju prekonať?

Redakcia | 13. január 2021
laktakčná kríza riešiť ako

Ako riešiť laktačnú krízu? Mám nedostatok materského mlieka - ako to zistiť? Čo pomôže?

Vaša otázka:

Môj 3-mesačný synček je zrazu strašne plačlivý,  myslím si, že mám  laktačnú krízu  a  synček plače pre nedostatok materského mliečka. Svokra už na mňa tlačí s umelým mliekom.  Ako sa dá prekonať laktačná kríza?

Laktačná kríza vôbec nemusí nastať, nie je dôvod na paniku

Na otázku odpovedá laktačná poradkyňa, Mgr. Mária Kopčíková.

Hoci sa vo všeobecnosti uvádza, že v istom období vývinu dieťaťa môže dôjsť prechodne k nedostatočnej tvorbe mlieka – z dôvodu zvýšených nárokov dieťatka s ohľadom na jeho aktuálny vyšší energetický výdaj, nemyslím si, že je to zákonitosť, že sa tak stane.

Tieto obdobia sa uvádzajú v 3. a 6 . týždni a 3. a 6. mesiaci života. Sú to síce obdobia, keď dieťa začína byť viac bdelé, či sa viac hýbať, no nemusí to nutne znamenať, že žena bude mať pre dieťa málo mlieka.

Niekedy mám pocit, že ženy sa príliš upnú na nejaké tabuľky a miernu „paniku“, či obavy majú už predtým, než toto obdobie nastane.   V každom prípade, dôvodov na nepokoj či plačlivosť dieťaťa môže byť viacero.

Čo treba sledovať, aby ste vylúčili, že dieťa má nedostatok mlieka?

  • Pozorovať dojčenie, či dieťa prehĺta, či vidíte „pauzu v brade“, aká je frekvencia dojčenia. Nie intervaly!
  • Dieťa má piť na požiadanie, treba len sledovať, či počet dojčení je extrémne nízky, 4 až 6-krát za 24 hodín nie je pre dieťa dosť.
  • Sledovať počet pomočených plienok. Má ich byť minimálne 6 jednorazových, 8 – 10 látkových za 24 hodín, evidentne pomočených. Stolicu dojčené dieťa nemusí mať denne.
  • Ak vieme, že dieťa sa dojčí primerane často, že počet plienok je v norme, môžeme hľadať príčinu nepokoja dieťaťa inde. Možno sa potrebuje viac mojkať, nosiť. Možno ho trápia bolesti bruška, možno už potrebuje v danom veku iný „program“, potrebuje, aby ste mu venovali čas a pozornosť. Možno ho trápia prejavy fyziologického refluxu. Príčin naozaj môže byť viacero. 


Dojčiť, dojčiť, dojčiť... Časté prikladanie zvyšuje tvorbu materského mlieka

Ak však zistíte, že napr. klesol počet dojčení alebo pomočených plienok, treba v prvom rade pridať dojčenie. Dojčiť, dojčiť, kedykoľvek je dieťa ochotné byť na prsníku.

Ak sa dobre prisáva a dojčí sa efektívne, tvorba mlieka by sa mala zvýšiť, ženské telo je schopné na zvýšenú potrebu reagovať zvýšenou tvorbou mlieka.

Určite, kým nemáte jasno v tom, kde je príčina nepokoja dieťatka, nevstupovala by som do procesu kŕmenia žiadnym dokrmovaním. Vždy je vhodné svoju situáciu a opatrenia konzultovať s laktačnou poradkyňou a s pediatrom.

Žiaľ, často sa stretávam s tým, že hoci pediater nevidí žiadny problém, mamičky, či babičky majú pocit, že niečo ohľadom kŕmenia dieťatka nie je v poriadku a k dokrmovaniu pristúpia predčasne a úplne zbytočne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: