Kúpeme sa vo vedierku

Mgr. Martina Pašková | 24. február 2017
Kúpeme sa vo vedierku

Zaujímavou alternatívou kúpania bábätiek môže byť kúpacie vedierko.

Ak klasická vanička z nejakého dôvodu nevyhovuje

Zvyčajne, a to už niekoľko generácií, sa na kúpanie bábätiek používa klasická vanička. Mamičke ešte v pôrodnici dôležité informácie o kúpaní podrobne vysvetlí zdravotnícky personál a po príchode domov by už všetko malo ísť hladko a bez problémov.

Nie vždy je to však tak. Niektorí drobci sa vo vaničke necítia príjemne, sú nespokojní a celé kúpanie preplačú. Najčastejšie je to v polohe, keď ležia na chrbátiku. Môžu mať totiž pocit ohrozenia, je to pre nich nová a nie príliš príjemná poloha, ktorá sa veľmi odlišuje od tej v mamičkinom brušku.

Bábätká sa môžu báť, keď ich nútime byť v polohe pre ne nepriaznivej. Sú strnulé a z relaxu, ktorý by mal kúpeľ navodiť, sa stáva pre mamičku boj s časom, ako čo najrýchlejšie bábätko poumývať. 

Je nesmierne dôležité, aby sa stal z kúpania príjemný rituál, a to nielen pre rodičov, ale najmä pre bábätko. Preto, ak sa vaše dieťatko necíti pri kúpaní bezpečne, je mrzuté, plačlivé a nespokojné, vyskúšajte ho okúpať vo vedierku.

Vedierko na kúpanie môže byť príjemnou alternatívou

Kúpacie vedierka pre bábätká pochádzajú z Holandska. Vyvinul ich tím pediatrov s cieľom uľahčiť detičkám prechod z bezpečia maternice do úplne iného, pre nich nového sveta. Dieťatku siaha voda vo vedierku až po ramienka a zo začiatku, kým si ešte nedrží hlavičku, je potrebné mu ju podopierať.

Stačí jednou rukou jemne pridržiavať hlavičku a druhá ruka zostane voľná na umývanie drobčeka. Preto kúpanie vo vedierku hravo zvládne i jedna osoba. Vďaka svojmu tvaru zabezpečuje vedierko pre dieťa pocit bezpečia, a preto kúpanie prebieha bez zbytočného stresu a plaču.

Dieťatko má bezprostredný kontakt s vedierkom, dotýka sa ho nielen ručičkami, ale najmä nožičkami, čo mu nezameniteľne pripomína pocit, keď sa ešte bezpečne skrývalo v mamičkinom lone. Ak by ste si naozaj v prvých dňoch nevedeli rady, na internete nájdete množstvo videí s kúpaním vo vedierku a dozviete sa i konkrétne praktické rady, ako dieťatko držať čo najlepšie.

Prečítajte si: Prvé kúpanie

Čo zvážiť pri výbere vedierka? 

Ak sa teda rozhodnete zabezpečiť pre svoje dieťatko na kúpanie vedierko, je potrebné kúpiť originál. Ten obsahuje i inštrukcie pre rodičov, ako drobčeka kúpať, bezpečnostné rady a upozornenia. Teda nie hocijaké vedro, ktoré sa používa pri umývaní a čistení domácnosti.

To je absolútne nevhodné a mohlo by dôjsť k ohrozeniu bábätka. Vedierka na kúpanie majú špeciálny tvar i povrchovú úpravu, aby dokázali zabezpečiť dieťatku pri kúpaní čo najväčší komfort. Dnes ho už vo svojom sortimente ponúka množstvo predajní s detským tovarom alebo ho možno jednoducho objednať z internetu.

Aj kúpanie vo vedierku môže mať nevýhody

Aj keď si zadovážite originál vedierko, v ktorom je dieťatko v optimálnej šírke i výške, môže sa vám stať, že sa vám s ním napriek tomu bude zle manipulovať a nebudete cítiť takú istotu, ako keď máte drobca na ruke vo vaničke.

Možno budete mať trošku problém s dokonalým umývaním kožných záhybov dieťaťa. Ďalšou nevýhodou je doba používania – nemôžete ho používať tak dlho ako vaničku, pretože drobček z neho jednoducho vyrastie.

Výhody, ktoré kúpacie vedierko poskytuje

Z praktického hľadiska možno za výhody vedierka považovať nielen jeho ľahšiu skladovateľnosť, keďže zaberie oveľa menej miesta ako klasická vanička, ale najmä to, že voda v ňom si oveľa dlhšie udrží teplotu.

Dieťatko vo vedierku oddychuje, relaxuje a tým, že je v teplej vodičke namočené až po ramienka, sa príjemne upokojí a naladí na nočný spánok. Niektorí odborníci upozorňujú i na fakt, že bábätko je vo vedierku ponorené do vody celým telíčkom, takže necíti chlad a nepohodu, ako pri bežnom kúpaní vo vaničke. 

Prečítajte si: Kúpanie bábätka: Vanička alebo vedierko?

Kúpanie vo vedierku môže byť zábavné

Vodu do vedierka dávajte po risku – ani menej, lebo dieťatko tak zbytočne „ochudobníte“ o vodu, v ktorej mu je veľmi príjemne, ale ani viac, pretože to už by mohlo byť nebezpečné. 

Keď už je dieťatko staršie a samostatne drží hlavičku, stáva sa z kúpania vo vedierku ešte väčšia zábava. Netreba ho už držať a dieťatko si vo vodičke spokojne oddychuje. Bábätká vo vedierku pripomínajú malých Budhov, pretože v nich sedia s prekríženými nožičkami. Ďalším pozitívom je, že poloha, ktorú dieťa vo vedierku zaujme, prirodzene napomáha uvoľňovať kŕče, ktoré majú mnohé detičky pri kolikách.   

Kúpanie vo vedierku sa môže niektorým rodičom zdať nepraktické, náročné alebo sa z hocijakého iného dôvodu boja túto alternatívu vyskúšať. Najdôležitejšie však je, aby bol kúpeľ bábätka príjemným rituálom nielen pre rodičov, ale najmä pre detičky. 

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: