Kto sa postará o bábätko?

Redakcia | 5. september 2016
Kto sa postará o bábätko?

Dieťa si už od raného detstva môže zvykať na to, že sa oňho budú starať rôzne osoby, napríklad mama, otec, opatrovateľka alebo stará mama. Napriek tomu si dokáže vybudovať osobitný vzťah k svojim rodičom.

Núkajú sa mu však zároveň doplňujúce možnosti, ako zaobchádzať so svojim strachom z odlúčenia, lebo zažíva nielen závislosť od mamy, ale aj od iných osôb, ktoré sa oňho starajú. Kým mnohé zamestnané mamy nemajú pri odovzdávaní starostlivosti o dieťa opatrovateľke žiaden problém, musia sa iné mamy z domu zakrádať, ak na nich dieťa na chvíľočku zabudne.

Čítajte tiež: Máme právo vychovávať cudzie deti?

V prvých mesiacoch života môže prebrať rolu matky aj iná osoba bez toho, aby si to bábätko citeľne všimlo. Môže za to enormná schopnosť prispôsobovania sa dojčiat. Výskumy ukázali, že už novorodenec vie odlíšiť svoju mamu od iných osôb podľa tlkotu srdca, hlasu a vône. Otec nadobúda pre dieťa tým väčší význam, čím je staršie. Môže prežívať svoju nezávislosť od mamy tým, že bude môcť dôverovať svojmu otcovi.

Čítajte tiež: Striedavá rodičovská starostlivosť

Ak dieťa získalo predstavu o existencií a obraze svojej mamy a je schopné dávať do súvislosti rôzne osoby s rôznymi rolami a vlastnosťami, potom od každej opatrovníckej osoby očakáva len jedno - že mu bude plniť jeho potreby. Skúsenosťou sa naučí, že to nebude vždy možné. Na to bude reagovať napríklad v druhom roku života silnými záchvatmi vzdoru.

Zaujme vás Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: