Kolotoč nad postieľkou: Hračka na rozvíjanie zmyslov

Redakcia | 26. október 2018
kolotoč nad postieľku

Bábätko síce vo veku tri mesiace rúčky ešte neposlúchajú, ale svet okolo seba vníma rado. S neuveriteľným záujmom a vytrvalosťou pozoruje farby, predmety, pohyb a vníma hudbu.

Novorodenec nie je schopný vnímať objekt vzdialený viac ako 20 cm

Jeho oči sa už síce pohybujú vodorovným smerom a zreničky už reagujú na dopadajúce svetlo, ale kým bude bábätko ovládať všetky smery pohľadu a kým začne „chápať“, čo vidí, prejdú zhruba tri mesiace.

Vtedy už dokáže aktívne sledovať pohyb objektu, ktorý ho zaujme. A to je vhodný čas na to, aby ste drobčeka potešili kolotočom nad postieľku.

Kolotoč nad postieľkou podporuje zmysly dieťatka

Táto hračka podporuje zmysly dieťaťa a ich koordináciu a inšpiruje zvedavosť detí.

Tip: Aby sa dieťa nezamotalo do vlákien alebo ho nestrhlo na seba, mal by byť kolotoč zavesený tak, aby naň dieťa videlo, ale nedočiahlo.

Čo vedie bábätko k snahe dosiahnuť na hračku nad ním? Prečo to nevzdá?

Keď pozorujete ako sa dvoj- či trojmesačné bábätko márne snaží malou ručičkou dočiahnuť na hojdajúcu sa hračku nad postieľkou,  možno si položíte otázku – Čo ho motivuje, aby to robilo? Prečo sa nevzdá?

Čiastočne preto, lebo vývoj dieťatka je veľmi inštinktívny. Bábätko sa rodí nekonečnou túžbou ovládať svoje telíčko. A tento inštinkt prevláda počas ich dobrodružnej cesty plnej pokusov, úspechov, ale aj nezdarov a omylov.

Keď drobec prvýkrát udrie do hračky, ktorá nad ním visí a tá sa následne  rozhojdá, to je preňho veľká vec. Je to dostatočne motivujúce na to, aby to skúšal zas a zas.

Všetky tieto aktivity posilňujú a zlepšujú koordináciu oka a ruky zdokonaľujú  jemnú motoriku. Navyše bábätku   prináša každý drobný  pokrok (ktorý si možno ani nevšimneme) nekonečnú radosť.

Ako vidia bábätká - domáci očný test

1. mesiac

Vedľa hlavičky bábätka rozsvieťte baterku. Sledujte jeho oči. Ak ich má v poriadku, bude ich otáčať za svetlom.

4. mesiac

Keď dieťatku ukážete zaujímavý predmet s kontrastnými farbami,  malo by ho so záujmom sledovať a uprene sa naň pozerať.

7. mesiac

Zahrajte sa hru „kuk“. Schovajte sa a pozorujte, či sa bábätko dokáže pozerať na to miesto, kde ste sa schovali a opäť objavili.

8. mesiac

Rozložte dieťatku hračky  v rôznych vzdialenostiach a pozorujte, či sa za nimi načahuje.

12. mesiacov

Asi zo vzdialenosti 2 metrov mu kotúľajte loptu a všímajte si, či ju správne chytá, či koordinuje ruku s okom.

Kedy k očnému lekárovi?

Ak sa u dieťaťa  objaví trasenie očí, krivé postavenie hlavy, svetloplachosť, zakalená rohovka, nápadne veľké oči,  belavá alebo žltá zrenička, ustavičné šúchanie očí prstami, neobvyklé grimasy, ak si robí s očami niečo, čo dovtedy nerobilo, alebo sa mu na očiach objaví čosi nové.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: