Odborník radí: Kedy zaviesť jogurt do jedálnička bábätka?

Redakcia | 12. december 2018
dieťa jogurt odkedy

Začíname s jogurtom - ktorý jogurt je pre malé dieťa najvhodnejší a odkedy ho môže začať jesť? Sú vhodné jogurty s príchuťou?

Vaša otázka:

Moja dcéra má 8 mesiacov, kedy môžeme začať s jogurtom a ktorý je na začiatok najvhodnejší? Kedy bude môcť papať aj tie s príchuťami?  

Kyslomliečne produkty, a teda aj jogurt sú dôležitou súčasťou jedálnička už v prvom roku bábätka

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: Kyslomliečne výrobky sú veľmi dôležitou súčasťou jedálnička už v prvom roku života našich najmenších detí. Často sú označované ako fermentované výrobky, tvoria významnú skupinu mliečnych výrobkov.

Najčastejšie sa vyrábajú z kravského mlieka, ale môžu sa vyrábať aj z mlieka ovčieho, alebo kozieho. Sú prírodným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vápnika, fosforu, vitamínov skupiny B a z pohľadu výživy patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov.  

Probiotiká sú veľmi prospešné aj pre detský organizmus

Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa používajú špecifické mikroorganizmy, prevažne kyslomliečne baktérie. Kyslomliečne baktérie vyvolávajú v mlieku charakteristické biochemické zmeny, najmä premenu mliečneho cukru – laktózy na kyselinu mliečnu a tvorbu aromatických látok. Kyselina mliečna znižuje aktívnu kyslosť mlieka, v dôsledku čoho dochádza k vyzrážaniu mliečnych bielkovín a vytvoreniu typickej textúry kyslomliečnych výrobkov.

Charakteristickým znakom kyslomliečnych výrobkov, vrátane jogurtov, je prítomnosť živých mikroorganizmov, špecifických pre konkrétny druh výrobku. Kyslomliečne výrobky sa vyrábajú na moderných technologických linkách za dodržania prísnych hygienických opatrení a preto majú dlhú dobu spotreby (napr. 21 dní), pričom si zachovávajú vysoký počet živých mikroorganizmov.

Sortiment kyslomliečnych výrobkov je veľmi široký. Podľa použitej kultúry (označenie pre rôzne mikroorganizmy používané pri priemyselnej výrobe) sa rozlišujú tieto základné druhy: jogurty,  jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, kefír, kefírové mlieko (je charakterizované kefírovou kultúrou, ale má nižší počet  živých mikroorganizmov ako kefír), zakysané (alebo kyslé) mlieka a zakvasené mlieka

Je dôležité pripomenúť, že bakteriálne kultúry, napr. v jogurtoch, pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Kyslomliečne výrobky majú dnes vysokú pridanú hodnotu.

Dôležitú skupinu týchto výrobkov tvoria kyslomliečne výrobky s probiotickými kultúrami.   Probiotiká sú živé, bioaktívne substancie mikroorganizmov, ktoré nepatria k živinám. Sú to jeden, alebo viac zmesové kultúry živých – vitálnych mikroorganizmov, ktoré úspešne ovplyvňujú a zlepšujú mikrobiálne zloženie črevnej flóry. Medzi probiotiká sú v súčasnosti zaradené laktobacily, bifidobaktérie, enterokoky a iné.

Najdôležitejšou charakteristikou probiotík je účinnosť na zdravie (schopnosť kolonizácie a priľnavosti v čreve, dobrý vplyv na patogénnu flóru čreva, schopnosť  ovplyvňovať imunitu a iné).

Vzorový jedálniček dojčaťa
Prečítajte si tiež:

Vzorový jedálniček dojčaťa

Ako zavádzať jogurt do stravy najmenších detí?

Po zavedení prvého (mäsovo-zeleninový) a druhého (ovocno-zeleninový) príkrmu môžeme už  v 7. – 8. mesiaci podať jogurt. Začíname nesladeným, ľahko stráviteľným bielym jogurtom (nie smotanovým), najlepšie aj s probiotikami. Vyberáme taký jogurt, čo má kratšiu dobu spotreby (ideálne do 21 dní) a neobsahuje prídavné látky.

Neskôr dieťatku pripravíme ovocno-mliečny príkrm (desiata alebo olovrant). Do bieleho jogurtu zamiešame čerstvé postrúhané ovocie alebo domáci kompót. V prvom roku života sú to hlavne jablko, hruška, marhuľa, broskyňa a banán. Jogurty nesmú byť odtučnené.

Postupne, po prvom roku, je možné stravu spestriť i ochutenými jogurtmi, ale príchuť treba prispôsobiť veku dieťaťa. Tiež zvážte, ktorý vyberiete, ideálne je však prichystať dieťatku bio biely jogurt ochutený  doma - pridaním ovocia, prípadne cerálií, ovsených vločiek, po prvom roku aj mletých vlašských orechov.

Mohli by vás zaujímať aj dojčenské recepty pre vaše bábätko.

A čo termixy, smotanové krémy  a miláčiky?

V obchodoch sa nachádza  množstvo tzv. termixov, miláčikov, tvarohových a smotanových krémov. Svojím zložením však nepatria medzi kyslomliečne výrobky a neobsahujú probiotiká. 

Tvarohové dezerty, ako napr.  termixy a aj miláčiky sa vyrábajú z tvarohu, ktorý je pre  dojčatá ťažko stráviteľný. Navyše  vysoký obsah bielkovín zaťažuje obličky bábätka. Mnohé z nich navyše obsahujú množstvo prídavných látok, a tým sa snažíme hlavne pri deťoch vyhnúť. Preto dôkladne študujte etikety!

Z týchto dôvodov sa minimálne do 1. roka termixy a iné  tvarohové pochúťky neodporúčajú, kľudne s ich podávaním však počkajte aj dlhšie. Podobne  rôzne smotanové krémy nie sú pre malé deti vhodné. Okrem iného obsahujú pomerne veľa cukru a sú tiež ťažké na trávenie. 

Odkedy môžu deti jesť orechy?
Prečítajte si tiež:

Odkedy môžu deti jesť orechy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: