Kedy sa nad dojčením netrápime?

Mgr. Ľuba Lapšanská | 11. august 2014

Ako viem, či má dieťa dostatok mliečka? Je potrebné jeho tvorbu zvyšovať?

Ako zvýšiť tvorbu mlieka?

Otázka, ktorou sa čerstvé mamičky zaoberajú často, ale niekedy bezdôvodne.

Pamätám sa, ako sa mi po prvom pôrode naliali prsia ako Pamele Anderson a pol roka som si poctivo odsávala tie bolestivé hrče a nosila ich do banky materského mlieka. Po druhom pôrode som tento pocit zažila iba 24 hodín. Potom som už nemala také skvelé prsia, ale... mliečka som mala viac než dosť a mám ho doteraz, i keď som číslo podprsenky zmenšila z E (pri prvom synovi) na B!

Kedy sa nezamýšľať nad tým, že mám málo mlieka?

Mnohokrát sa trápime tým, že máme málo mlieka, zbytočne. Už z prsníkov nevystrekuje, vždy keď si zložíme podprsenku, prsia sú mäkké a na pohľad „prázdne“, dieťatko chce častejšie piť, alebo pije iba veľmi krátko a pod. To všetko nás mamy, samozrejme, hneď začne napĺňať obavami. Niekedy však iba nás a nie dieťa. Ono je totiž spokojné a v pohodičke, často dokonca s plným bruškom. 

Väčšina prsníkov je schopná vyprodukovať toľko mliečka, koľko dieťatko potrebuje. Pozorujte, skôr, než sa zamyslíte nad dokrmovaním, nad týmito signálmi.

Tieto signály dávajú jasne najavo, že dojčené dieťa je spokojné a nič mu nechýba:

1. Najdôležitejším ukazovateľom, že vaše zlatíčko má dosť mlieka, je 6 – 8 pocikaných plienok denne. To neznamená toľkoto plných jednorazoviek. To znamená, že dieťa cikalo minimálne 6 x. Tak to má byť a je to v poriadku.

2. Ďalším faktorom, veľmi dôležitým, je spokojné dieťa. Ak vyzerá zdravo, nemáva záchvaty hysterického plaču alebo nekontrolovateľne necmúľa všetko, čo sa mu náhodou dotkne úst, je to v poriadku. Pravdepodobne je sýte a nemusíte to riešiť.

3. Najviac preceňovaným ukazovateľom je prírastok váhy. Teda – aby som to skonkretizovala - tabuľkový prírastok. Nikto nemôže od živého tvora očakávať, že každý týždeň  priberie presne napr. 200g. Je úplne normálne, že dieťatko raz priberie viac, raz menej. Ak sú predošlé dva body v poriadku, nedajte sa zvyklať váhou.

Spomínam si, ako kanadský pediater Jack Newman spomínal, že jedného novorodenca vážili najprv tesne po pôrode, potom o pol hodiny v inej miestnosti na inej váhe. Hmotnosť ale bola rozdielna. Tak aby to mohli presne zapísať, vrátili sa k tej pôvodnej váhe, s pocitom, že tá druhá je pokazená. A čo myslíte? I na tretí pokus (na tej prvej váhe!) malo bábätko hmotnosť úplne inú. Detičky majú priberať a priberajú. Ale keď sa budete trápiť nad gramami, tak si v strese tvorbu mliečka iba pribrzdíte.

4. Ak dieťa saje, je to ďalšia vec, prečo sa netrápiť. Pri každom dojčení sa mliečko zároveň so saním tvorí a dopĺňa. Práve počas dojčenia povzbudzujete hormóny, ktoré laktáciu podporujú. Malé bábätká pijú častejšie. Majú malé žalúdky, veľa sa im do nich nevojde. 

Okrem toho uspokojujú svoj sací reflex a... v neposlednej rade, túžia byť stále so svojou milovanou bytosťou. Niektorí novorodenci, najmä so silnou žltačkou, alebo po zdĺhavom či komplikovanom pôrode, sú spaví. Preto sa vám môže zdať, že nechcú piť, alebo pijú menej. Nebojte sa, oddýchnu si a potom budete už len dojčiť a dojčiť. 

Prajem vám príjemné a bezstresové dojčenie, ktoré si užijete rovnako sladko ako vaše dieťatko. Ako hovorí môj syn po napití: „MŇAM!“

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: