Keď po pôrode prichádza sklamanie...alebo Naozaj je to moje dieťa?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 13. apríl 2017
Keď po pôrode prichádza sklamanie...alebo Naozaj je to moje dieťa?

Predstavy najmä (prvo)rodičov o výzore ich dieťaťa sa môžu na pôrodnej sále značne rozchádzať s realitou. Ako vyzerá bábätko po pôrode?

Prechod z maminho bruška na svet je asi najväčším zázrakom v živote človeka. Veď si len predstavte, bábo žilo 9 mesiacov v jednej realite, ktorá ho má dokonale pripraviť na mesiace, roky v inej... Nečudo, že to dá zabrať... 

Čo sa deje bezprostredne po pôrode

Podmienky, ktoré sú potrebné pre „vodný“ svet, nie sú vyhovujúce pre svet „na suchu“. Našťastie, adaptácia bábätka prebieha rýchlo.

Už bezprostredne po pôrode dochádza k zmenám nielen v samotnom organizme dieťaťa, ale aj v jeho výzore. To, že novorodenec začína sám dýchať, mení sa mu obehový systém, nervová sústava, všetko sa odzrkadľuje aj navonok.

Hneď po narodení je dieťatko skontrolované lekárom, ktorý hodnotí napr. svalové napätie, zrelosť dieťaťa, to, ako sa adaptuje na nové podmienky, ako dýcha, aká je jeho srdcová činnosť, ako sa prejavuje pokožka.

Lekár to zhodnotí v prvých minútach života, no sleduje sa to aj ďalej, pretože niektoré zmeny trvajú aj hodiny a týždne a sú nevyhnutné pre úplné prispôsobenie sa novým podmienkam.
Napriek tomu môže čerstvých rodičov prekvapiť „výrazný“ vzhľad ich bábätka. Čo to znamená a kedy sa to upraví „do normálu“?
Prečítajte si: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Ako môže vyzerať bábätko po pôrode

Šišatá hlava

No, okrúhla teda nie je. A nečudo, veď hlava novorodenca „prebíja“ cestu von pôrodnými cestami celému telíčku. Aj preto kosti v lebke ešte nie sú pevne pospájané.

V strede hlavičky sú výrazné fontanely, ktoré sú mäkké na dotyk a postupne, rastom dieťaťa, sa uzavrú. Ak sa hlavička pri rodení „trápi“ príliš, môže sa na nej objaviť opuch, ktorý síce vyzerá hrozivo, no zmizne do niekoľkých hodín.

Ak lekár mamičke oznámi, že dieťatko má kefalhematóm, tiež sa nemusí ľakať. Táto podkožná modrina na hlavičke sa síce hojí týždne až mesiace, no pre dieťa nepredstavuje bezprostredné riziko

Prečo je bábätko po pôrode opuchnuté

K tomu, aby sa dieťatko pretlačilo na svet, je nutný veľký tlak. Ten má však aj vedľajšie účinky. Napr. ukladanie malého množstva vody v tkanivách, často v očných viečkach, vďaka čomu môže mať dieťatko po narodení červené a opuchnuté oči.

Opuchy na tele sa môžu objaviť aj vplyvom hormónov, ktoré sa do detského organizmu dostali z matkinho. K úprave dochádza pomerne rýchlo, za niekoľko dní/týždňov.

Prečo sú niektoré bábätká po pôrode namodrasté

Bábätko po narodení vôbec nie je ružovučké. Skôr možno hovoriť o modrastom odtieni. Prečo? Je to spôsobené zatiaľ nedostatočne vyvinutým krvným obehom, ktorý nestačí zásobovať najmä končatiny dieťatka. Organizmus sa postupne „zabehne“ a modrastý vzhľad ustupuje.

Niektoré bábätká majú po pôrode spľaštený nos 

Ak má vaše bábätko noštek ako boxer, nezľaknite sa. Je tvorený iba chrupavkou (až neskôr kostičkou), a tým sa ľahšie „prispôsobí“ prechodu pôrodnými cestami. Do niekoľkých týždňov sa upraví do správneho tvaru. 

Bábätká môžu mať po pôrode na telíčku biele bodky

Malé biele bodky, hlavne na nose, tzv. milie, v žiadnom prípade nevytláčajte. Zmiznú samé do niekoľkých dní/týždňov.

Pokožka bábätka môže byť po pôrode vráskavá

Scvrknutá a zvráskavená pokožka svedčí o tom, že bábätko bolo v plodovej vode dlho, pričom malo nedostatok ochranného mazu. Je to typický znak prenášaných detí, ale aj tých, ktoré sa rodia podvýživené. Stav sa upraví do niekoľkých týždňov. Na odporúčanie pediatra je vhodné premasťovať pokožku olejčekom.  

Aké vlasy majú novorodeniatka

Žiadne vlasy, alebo naopak, poriadne háro. Vôbec to nesúvisí s poverou o tom, že čím viac vás počas tehotenstva pálila záha, tým viac vlasov bábo bude mať. Ich kvalita ani množstvo nie sú výpovedné. Do niekoľkých týždňov väčšina aj tak vypadne a nahradia ich nové. 
Prečítajte si: Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Bábätko je po narodení strašne chlpaté 

Jemné chĺpky, najmä na chrbte a ramenách – tzv. lanugo – pochádzajú ešte z embryonálneho obdobia. Ak je ním husto pokryté celé telíčko, dieťatko sa pravdepodobne narodilo predčasne. Po narodení lanugo postupne mizne.

Bábätká sú často po pôrode fľakaté

Červené, modré, biele, žlté. Áno, bábätká sa môžu narodiť aj s takýmito fliačikmi. Ak sú škvrny červené, plastické, ide o hemangiómy, uzlíky ciev. Rokmi zvyknú vyblednúť.

Vyrážky, znamienka, škvrnky – pokožka novorodenca môže skutočne hýriť rôznymi farbami. V každom prípade platí – do žiadneho takéhoto útvaru nezasahovať, neodstraňovať ho.

Väčšina časom zmizne alebo sa aspoň zmierni. Ak je potrebná liečba, rozhodnú o nej odborníci. 

Aká je pokožka bábätka po pôrode

Dlane, chodidlá a hlavička – to sú miesta, na ktorých sa niektorým novorodencom pokožka šúpe. Je to dôsledok niekoľkomesačného pobytu v plodovej vode. Stav sa upraví za pár dní.

Vernix – teda biele mazivo, ktoré pokrýva pokožku, ju premasťuje v plodovej vode a zároveň chráni pred infekciami. Vstrebe sa do niekoľkých dní po pôrode.  
Prečítajte si: Dobrodružstvo života sa začína: Prečo nie je ako bábo z reklamy?

Po prvom dojčení môže mať bábätko na pere pľuzgierik

Prvé pokusy o dojčenie (ale i neskôr) môžu dieťatku „vyrobiť“ na pere pľuzgierik. Je spôsobený tlakom pier na dvorec prsníka. Nie je zdraviu škodlivý, časom sa prestáva vyskytovať.

Škúlenie po pôrode

Nedokonalé ovládanie očných svalov môže spôsobiť, že dieťatko škúli. Ak tento stav pretrváva aj po 3. – 4. mesiaci, môže ísť o očný problém a dieťatko je potrebné vyšetriť oftalmológom.  

Čo všetko vás môže po pôrode bábätka prekvapiť

  • zlomená kľúčna kosť – ak je pôrod ťažší a dieťa má problém prejsť pôrodnými cestami, môže dôjsť k nalomeniu či zlomeniu kľúčnej kosti. Dieťatko s týmto problémom si vyžaduje opatrnejšie zaobchádzanie. Kostička sa do niekoľkých mesiacov zhojí.
  • nepravidelne dýchanie – dýchací systém sa pomalšie adaptuje na nové podmienky.
  • telesná teplota – novorodenec si nedokáže ešte dostatočne regulovať telesnú teplotu, má malé množstvo tuku a nedostatočne sa pohybuje, preto sa môže ľahko podchladiť, alebo naopak prehriať.
  • rýchlejší tlkot srdca – novorodencovi bije srdce rýchlejšie než dospelému
  • zdurené okolie bradaviek či náznak krvácania z pošvy u dievčatiek – popôrodná hormonálna reakcia, upraví sa do niekoľkých dní.
  • pupočná prietrž – u niektorých detí sa môže pri pupku (po kýpti pupočníka) vytvoriť prietrž (hernia). Zvykne vymiznúť do roka až dvoch, výnimočne si vyžaduje chirurgické riešenie.
Rozdiel vo výzore je aj podľa toho, či sa dieťa narodilo predčasne alebo v termíne. Nedonosený novorodenec (nar. pred 37. týždňom tehotenstva/t.t., podľa pôrodnej hmotnosti a stupňa zrelosti môže byť

Ľahko/stredne/ťažko nedonosený: 

  • pôrodná hmotnosť i dĺžka je nižšia
  • pokožka je načervenastá, s výraznou hustou vrstvou lanuga
  • prsné dvorce nie sú dobre vyvinuté
  • lebečné kosti sú pružné (málo osifikované)
  • ušné laloky majú mäkkú chrupavku
  • chlapci nemajú zostúpené semenníky
  • u dievčat veľké pysky ohanbia neprekrývajú malé
Donosený novorodenec (nar. od 38. do ukončeného 42. t. t.):
  • má priemerné miery cca 3 000 – 3 500 g/48 - 50 cm
  • farba pokožky je ružovkastá s miernou vrstvou mazu
  • na chrbte, ramenách môže mať lanugo
  • na nose, ale aj na viečkach či záhlaví môže mať rozšírené cievy
  • má jemné vlásky, nechty
  • ušné laloky i genitálie sú dobre vyvinuté, atď. 
Prenášaný novorodenec (nar. po 42 t. t.): 
  • pôrodná hmotnosť je výrazne vyššia
  • pokožka je skôr suchšia, šupinatá, olupuje sa, je bez mazu, žltkastej farby
  • dieťa má dlhé nechty a dlhšie husté vlasy
  • lanugo chýba

Bábätko po narodení môže byť:

  • Hypotrofický  – ak pôrodná hmotnosť nezodpovedá dĺžke gravidity (je nižšia).
  • Eutrofický – s normálnou hmotnosťou.
  • Hypertrofický – ak je pôrodná hmotnosť vyššia, ako prislúcha na daný týždeň gravidity.

   

Prečítajte si: Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: