Keď má veľká fontanela problém…

Gabriela Bachárová, odborná spolupráca: MUDr. Martin Gregora | 26. apríl 2017
Keď má veľká fontanela problém…

Pozorne si všímajte veľkú fontanelu na hlavičke svojho dieťatka. Povie vám veľa o jeho zdraví.

Keď sa predčasne uzatvára, môže to v tých najvážnejších prípadoch znamenať, že mozog nemusí mať dosť priestoru pre svoj rast.

Naopak, pokiaľ nechce zmiznúť ani po dovŕšení dvoch rokov dieťaťa, je aspoň teoreticky potrebné myslieť aj na nepriaznivé hromadenie cerebrospinálneho moku vo vnútri lebky.

Veľká fontanela si zaslúži pozornosť

Veľká fontanela, alebo lupienok,  je obvykle trochu na okraji pozornosti rodičov, ktorí sa viac zaujímajú o správnu váhu či dĺžku dieťatka.

Že fontanelu dieťa má, na to si spomenú len raz za čas, často na pravidelných prehliadkach u pediatra, ktorý ju meria a hodnoty zapisuje do zdravotného preukazu dieťaťa. Veľká fontanela si pritom zaslúži oveľa väčší záujem. 

Čo je veľká fontanela?

 „Veľká fontanela je miestom, kde sa stretávajú lebečné kosti. Chrupavkové okraje kostí nedosahujú v prvých mesiacoch až k sebe a medzi nimi je malé miesto s rozmermi väčšinou okolo 2 × 2 cm (veľkosť sa individuálne líši), kde je mozog chránený len kožným krytom,“ vysvetľuje pediater MUDr. Martin Gregora.

Týmto zvláštnym miestom je práve veľká fontanela. Rodičia ju môžu celkom ľahko nahmatať uprostred, niekoľko centimetrov nad čelom.

Môže sa zdať, že fontanela je veľmi zraniteľná, ale nemusíte okolo nej chodiť po špičkách, prehnané obavy nie sú namieste. Kryt fontanely je pevný a nepotrebuje žiadnu zvláštnu starostlivosť.
Prečítajte si: Fontanela - načo ju bábätko vlastne má?

Na čo slúži veľká fontanela?

  • Veľká fontanela hrá dôležitú úlohu už pri pôrode. Zaisťuje totiž určitú pružnosť lebky, čo pomáha pri prechode hlavičky pôrodnými cestami.
  • „Elasticita lebky má nemalý význam i pri pádoch na hlavu. Pružná lebka ľahšie odolá nárazu a do určitej miery ochráni mozgové tkanivo. Na to sa ale, samozrejme, nemožno spoliehať a pádom na hlavu je potrebné predchádzať zvýšenou opatrnosťou rodičov,“ hovorí doktor Gregora.
  • Veľká fontanela umožňuje i rýchle vyrovnávanie krvného tlaku v oblasti hlavičky.
  • Najväčší význam má však pre zdravý rast mozgu, ktorý do veľkej miery umožňuje. Nie vždy ale všetko prebieha tak vzorne, ako má.

Predčasne uzatvorená fontanela

Majte sa na pozore, pokiaľ sa fontanela uzatvorí už v prvých mesiacoch po pôrode. Nemusí to síce znamenať nič vážne, ale rozhodne je to dôvod pre špecializované vyšetrenie  neurológom.

„Pre rýchly rast mozgu dojčaťa je potrebné, aby zväčšovanie mozgového tkaniva mohla pružne kopírovať aj lebka. Na to slúži práve fontanela. Predčasné uzatvorenie fontanely, teda zrast lebečných kostí skôr ako pred rokom veku, môže viesť k útlaku mozgových štruktúr,“ vysvetľuje pediater Martin Gregora.

Dôsledky môžu byť len nepatrné, takmer žiadne, ale taktiež výraznejšie – spomalený psychomotorický vývoj dieťaťa, zmyslové postihnutia, alebo dokonca duševné postihnutia rôzneho stupňa. 

Prečítajte si: Novorodenec a jeho reflexy

Rastie dieťatku dostatočne hlavička?

Fontanela sa normálne uzatvára až do osemnástich-dvadsiatich mesiacov veku. Priemerne je to v štrnástich mesiacoch. Fakt, že zmizla skoro, ešte o ničom nevypovedá.

Jednému percentu zdravých detí sa veľká fontanela uzatvorí už v troch mesiacoch, trom percentám detí v štyroch mesiacoch – a na ich prospievanie to nemá žiadny negatívny vplyv.

Dôležitejšie totiž je, či sa dieťaťu kontinuálne zväčšuje hlavička. Vo veku jedného roka by mal jej obvod dosiahnuť približne 45 – 46 centimetrov. Okrem rastu hlavičky by mal lekár zhodnotiť aj uzatváranie lebečných švov, čo sú pevné väzivové spojenia kostí lebky.

Donosený novorodenec má šesť hlavných lebečných švov. Nebezpečná je takzvaná kraniosynostóza, teda ich predčasný zrast, čo sa potvrdzuje röntgenom, prípadne CT vyšetrením.

Predčasné uzavieranie lebečných švov je veľmi rizikové, pretože hrozí, že mozog nebude mať dosť priestoru pre svoj rast. 

Operácia je niekedy nutná

Cez veľkú fontanelu, pokiaľ je stále hmatateľná, sa lekár môže pomocou ultrazvuku pozrieť dovnútra lebky a zhodnotiť, či sa mozog vyvíja primeraným tempom. Ak je fontanela nehmatateľná, sonografia už neprichádza do úvahy a nastupujú iné, zložitejšie a menej pohodlné postupy, hlavne CT vyšetrenie.

Pokiaľ sa zistí predčasné uzatvorenie veľkej fontanely, zrastanie lebečných švov a nedostatočný rast hlavičky, dieťa musí ísť na neurochirurgickú operáciu, pri ktorej sa lebečné švy uvoľnia a mozog tak získa miesto pre svoj rast.

Tento zákrok ale nie je možné urobiť kedykoľvek, ideálne je to okolo veku šiestich mesiacov. Po jednom roku už operácia takmer nemá význam.

Čo ak za predčasné uzatvorenie veľkej fontanely môže štítna žľaza?

Predčasný zánik veľkej fontanely môže tiež znamenať problém so štítnou žľazou. Hypertyreóza značí jej nadmernú činnosť, kedy štítna žľaza produkuje veľké množstvo hormónov tyroxínu a trijodtyroxínu, ktoré ale organizmus v takom množstve nepotrebuje.

Dôsledkom sú únava, úbytok na váhe, opuchy alebo svalová slabosť. Dobrý pediater alebo neurológ dieťaťu urobí odber krvi, ktorý slúži aj na zistenie stavu štítnej žľazy.

Keď sa veľká fontanela nechce uzatvoriť

Opačnou, ale rovnako potenciálne nebezpečnou možnosťou je neskoré uzatvorenie veľkej fontanely, alebo jej nadmerná veľkosť. V jednom roku nemá fontanelu hmatateľnú asi 40 percent detí, v dvoch rokoch je to už 95 percent detí.

Problémom môže (ale nemusí) byť zostávajúcich 5 percent. Asi najvážnejšou zdravotnou komplikáciou je v tejto súvislosti hydrocefalus. To je stav, kedy sa vo vnútri lebky, hlavne v mozgových komorách, patologicky hromadí cerebrospinálny mok (bezfarebná tekutina), ktorý neodteká preč, alebo sa len ťažko vstrebáva.

Cerebrospinálny mok je dôležitý, vyrovnáva množstvo krvi v mozgovom tkanive, dopravuje do mozgu živiny, odvádza z neho odpadové látky a tiež udržuje mozgové tkanivo pod správnym tlakom.

Príčinou hydrocefalu môže byť zápal v oblasti mozgu (napríklad meningitída), úraz hlavy, krvácanie alebo vrodená vývojová chyba. Cerebrospinálny mok tlačí na mozog, dôsledkom je zmenšenie mozgovej hmoty a veľmi ťažké narušenie mozgových funkcií.

Navonok sa choroba hydrocefalus prejavuje:

  • zväčšenou hlavičkou a široko otvorenou, napätou a vydutou veľkou fontanelou;
  • dochádza tiež k rozostupovaniu lebečných švov a ďalších fontaniel;
  • dieťa je dráždivé, nepokojné, nespavé, môže aj často zvracať. 

Hydrocefalus sa rieši chirurgickým zákrokom, pomocou takzvaného shunt systému. Shunt je trubica, ktorá odvádza cerebrospinálny mok do inej časti tela, kde sa vstrebe do tkaniva a už neškodí. 

Čo ešte spôsobuje neuzavretie veľkej fontanely?

„Ak fontanela aj naďalej zostáva hmatateľná, môže to byť aj známka poruchy osifikácie kostí,“ uvádza ďalšiu možnú príčinu MUDr. Gregora.

Osifikáciu môžeme pre lepšiu predstavu laicky popísať ako „kostnatenie“ kostí. Z pôvodne chrupavkovitého alebo väzivového základu sa kosť vyvinie do svojej pevnej podoby. Pokiaľ osifikácia neprebieha správne, dieťa môže trpieť deformitami kostí či chrbtice.

Nadpriemerná veľkosť fontanely alebo jej neskorší zánik môžu signalizovať i ďalšie zdravotné problémy

  • zníženú činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza), ktorá sa prejavuje napríklad únavou lebo zažívacími ťažkosťami,
  • niektoré chromozomálne anomálie,
  • srdcové chyby.

Veľkú fontanelu starostlivo sledujte

Ako je vidieť, stav veľkej fontanely povie rodičom o zdraví dieťatka naozaj veľa. Na druhej strane ale nie je potrebné sa hneď ľakať, pokiaľ sa objaví nejaká nezrovnalosť.

Sama osebe nemusí byť známkou žiadnych vážnych zdravotných ťažkostí. Namieste je však starostlivé sledovanie tohto trochu tajomného miesta na hlavičke dieťaťa.

Našťastie to nie je nijako zložité, pretože veľkú fontanelu je dobre vidieť, a tak sa na prípadnú poruchu môže ľahko i včas prísť. To sa, žiaľ, o množstve iných zdravotných ťažkostí povedať nedá. 

Čo si ešte na veľkej fontanele všímať?

  • Vpadnutá veľká fontanela je známkou dehydratácie dieťaťa.
  • Vypuklá, pulzujúca fontanela sprevádza zápalové ochorenia mozgu. 

Spolu je na hlavičke šesť fontanel

Okrem veľkej fontanely sa na hlavičke dieťaťa nachádza i malá fontanela, môžete ju nahmatať na strednej čiare medzi tylom a temenom.

Uzatvára sa hneď v prvých popôrodných mesiacoch. Potom sú tu ešte ďalšie štyri fontanely, ale už iba v podobe drobných okienok v spánkovej oblasti a v oblasti tyla. Tieto okienka sa takmer nedajú voľne nahmatať, zatiaľ čo malá fontanela áno. Dohromady je fontanel šesť

Prečítajte si: Dobrodružstvo života sa začína: Prvé vyšetrenie novorodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: