Keď je bábätko pri dojčení nepokojné

Redakcia | 28. september 2016
Keď je bábätko pri dojčení nepokojné

Veľa detí máva večer fázu nepokoja – je to väčšinou medzi 18. – 23. hodinou. Bábätko je vtedy uplakané, chce byť stále na maminých prsiach.

Pritom však pije len veľmi krátko, skôr len dudle. Možná príčina tkvie vtom, že dieťa vôbec nie je hladné, ale plače z úplne iného dôvodu. Možno bol deň príliš náročný a teraz si dieťa nevie nájsť svoj pokoj, vlastne nevie, čo chce. Potom hľadá mamin prsník ako utešujúci prostriedok a aj tak plače. Univerzálne riešenie na popísanú situáciu žiaľ neexistuje. Prostriedok, ktorý však v značnej miere pomáha, je vziať dieťa na ruky, hojdať ho a trošku ponosiť. Útecha pre unavených rodičov: V priebehu nasledujúcich týždňov sa bude nepokoj pri dojčení pomaly vytrácať.

Prečítajte si tiež: Kedy sa nad dojčením netrápime?

U starších bábätiek môže znamenať neustále prerušovanie dojčenia to, že chcú nadviazať kontakt s mamou. Usmievajú sa, robia žartíky, obzerajú sa okolo a siahajú na zaujímavé veci. Pre mamu je to skúška trpezlivosti. Nemá šancu zistiť, či je už dieťa sýte a či je čas dojčenie skončiť. Je však pekné, ak si napriek tomu nájde mama čas na „rozhovor“ so svojím synčekom či dcérkou. Vzájomná náklonnosť je totiž rovnako dôležitá ako výživa.

Neprehliadnite: Dojčenie - radosť aj trápenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: