Nedávaj si to do úst: Keď bábätká ochutnávajú svet

Mgr. Jarmila Hýroššová | 25. júl 2018
Nedávaj si to do úst: Keď bábätká ochutnávajú svet

Bábätko žuje a cumle všetko, čo sa mu dostane do prstov a potom do úst – lebo jazyk a pery sú prvými najdôležitejšími zmyslovými orgánmi. Hovoríme o orálnej fáze vývoja.

Prečo si dáva bábätko všetko do úst?

Približne vo veku 5 mesiacov bábätko najlepšie spoznáva veci tým spôsobom, že si ich strká do úst, lebo jeho hmat je lepšie vyvinutý ako jeho schopnosť vidieť, počuť alebo rozoznávať chute. Tým že dávajú podľa možností všetko, čo sa im dostane do rúk, hneď do úst, zbierajú informácie – ohmatávajú, či je vec tvrdá alebo mäkká, studená alebo príjemne teplá.

Zo začiatku zvierajú veci medzi palcom a dlaňou, ale od 9. mesiaca vedia bábätká koordinovať pohyby prstov tak dobre, že predmety, ktoré chcú skúmať, vedú držiac ich medzi palcom a ukazovákom – ide o tzv. pinzetový úchop.

Pozor, je to horúce!“ kričí Jurkova mama pri obede, ale chlapec ju nepočúva, sebaisto si vezme  kúsok z práve naložených zemiakov do úst. Trvá ešte chvíľu, kým odhryznutý kúsok vypľuje a začne plakať.

Pociťovanie tepla a chladu je oneskorené, lebo promptnosť, s akou sa hmatová skúsenosť premietne z mozgu do zmyslového vnemu, sa vyvíja postupne. Ide o to, že nervové zakončenia nie sú ešte úplne vyvinuté a potiahnuté chrániacou substanciou myelínu.

Štvorročné dieťa odtiahne pri pocite „horúce“ svoje prsty štyrikrát rýchlejšie ako ročné dieťa. Vo veku šiestich rokov bude Jurko reagovať na horúci zemiak práve tak rýchlo ako jeho mama.

Pre rodičov nie je ľahkou úlohou dostať mimo dosahu dieťaťa všetky ostré, špicaté a jedovaté veci. A zároveň mať na pamäti to, že nemožno príliš obmedzovať túžbu svojich detí po objavovaní. Ponúkame vám zopár tipov, ako môžete efektívne uspokojiť zvedavosť vášho bábätka a viesť ho pri objavovaní svojho okolia správnym smerom.

Ako možno u bábätka podporovať orálnu fázu?

V okolí bábätka musí byť všetko čisté a hygienické – nie  však sterilné

Väčšina baktérií, s ktorými dieťa príde do kontaktu, posilňuje jeho obranyschopnosť. Preto nie je nevyhnutná prehnaná sterilná čistota. Hygiena je však pre zdravý vývoj dieťaťa veľmi potrebná. Priveľmi olizované a „ožužvané“ plyšové hračky by sme mali prať v pračke raz do mesiaca.

Aj hračky z umelej hmoty si vyžadujú z času na čas kúpeľ. A cumle alebo upokojujúce hrkálky je potrebné pravidelne sterilizovať. Neoblizujte znečistený cumeľ, lebo vzniká nebezpečenstvo prenosu baktérií spôsobujúcich zubný kaz na vaše bábätko.

Pozor, ak je už dieťa mobilné: Musí totiž okúsiť každú maličkosť

Prvé pravidlo v domácnosti s dieťaťom, ktoré začína loziť, je: drobné predmety akéhokoľvek druhu – mince, vrchnáky z pier, fixiek, kancelárske spinky a pod. – musia byť preč z dosahu dieťaťa.

To platí aj pre jedlé predmety, predovšetkým sladkosti ako sú hrozienka a cukríky, ale aj oriešky či gumové medvedíky. Pretože ide o potraviny, ktoré nedokáže bezzubé bábätko rozžuť na menšie kúsky a sú príliš veľké na to, aby ich mohlo dieťa bez problémov prehltnúť celé.

Bezpečná domácnosť: Čo môže byť pre moje dieťa nebezpečné?

Nenechávajte nikdy ležať lieky v dosahu detí, lebo zle uskladnené lieky sú príčinou 40 % všetkých otráv u detí. Predovšetkým farebné tabletky sa nápadne podobajú cukríkom. Aj požitie pracích a čistiacich prostriedkov, cigariet, alkoholu, jedovatých rastlín a húb môže mať neblahé následky.

Aj glg aromatického oleja môže ohroziť život: ak deti olizujú knôt alebo pijú priamo z fľaše, môže sa olej dostať do pľúc a tam narobiť veľké škody.

Aj zdanlivo neškodné veci, ako napr. šaty práve vyzdvihnuté z čistiarne, ktoré ešte zabalené v igelite visia v skrini, môžu predstavovať pre bábätko nebezpečenstvo. Ak si ich totiž stiahne na seba, môže roztrhnúť igelit – tu vzniká pre dieťa nebezpečenstvo – ak sa dostane hlavou pod fóliu, môže sa zadusiť.

Ak patria do rodiny aj zvieratá, platia v domácnosti zvláštne hygienické pravidlá. Toaleta pre mačky by mala byť pre bábätko nedosiahnuteľná, lebo pri kontakte s mačacími výkalmi sa môže infikovať červovými ochoreniami.

Okrem toho by mali byť psy a mačky pravidelne očkované, odčervované a kúpané. Tým sú chránení nielen títo štvornohí členovia rodiny, ale aj deti, ktoré s nimi prichádzajú do styku.

Pri jedení sa dá tiež všeličomu naučiť: teraz je lozenie dvojitou zábavou

Chuť zakaždým zahryznúť do novoobjaveného objektu nenechá na seba dlho čakať, keď začne dieťa loziť po byte – a už vôbec nie vtedy, ak posadíme dieťa do stoličky k veľkému kuchynskému stolu. K tomu patrí i to, že kaša, chlieb alebo čučoriedky nemôžu putovať do pusy dieťaťa bez toho, aby sa nezašpinilo – v kombinácii ruka – ústa je možné veci objavovať oveľa lepšie.

Doprajte dieťaťu túto túžbu. „Zobkaním“ ryže, rezancov a omrviniek zo stola si dieťa trénuje spomínaný pinzetový úchop. Plátky uhoriek a mäkkého kalerábu podporujú schopnosť žuť a hrýzť – čo zasa podporuje prerezávanie zúbkov – a zároveň trénuje muskulatúru jazyka. To je obzvlášť dôležité pri učení sa rozprávať.

Ústa a ruky sú jeden tím: Postarajte sa o dostatok hračiek s rôznym povrchom

Aby si dieťa aj naďalej rozvíjalo svoje hmatové schopnosti, mali by ste mu dávať do rúk čo možno najrôznorodejšie typy hračiek – uprednostniť môžete také, ktoré majú zaujímavý povrch, ako napr. ryhy alebo diery.

Hlavná vec je, že si ju môže dieťa malými prštekmi ľahko uchopiť. V tejto fáze zohrávajú farby zatiaľ len vedľajšiu úlohu. Približne od veku 4. mesiaca vníma dieťa najlepšie červenú, kombinácie červeno-žltá, červeno-biela a tiež oranžovú farbu, od 6. mesiaca aj modrú a zelenú, kombinované s bielou.

Ak ideme von: Trochu „špiny“ neuškodí

Blato je dobré na žalúdok, tvrdili už naši starí rodičia a neboli ďaleko od pravdy. Mnohé mikróby a baktérie, ktoré sa pohybujú v zemine, posilňujú náš imunitný systém. Vedci sa zaoberali prílišným nárastom alergických ochorení a skúmali i súvislosti s prehnanou hygienou.

Nečistoty môžu mať do istej miery – jemne povedané – aj liečivý účinok. Či už povolíte dieťaťu oblizovať vaše topánky alebo hračky v piesku, zostáva len a len vašou záležitosťou. Ale vedci dodávajú: Po takýchto kontaktoch dochádza len veľmi zriedka k vážnym ochoreniam.

Ako chutí stĺp? Niektorí objavitelia to musia vyskúšať

Niektoré mamičky štvorročných detí niekedy vôbec nerozumejú tomu, čo sa s ich deťmi deje, keď začnú na zastávke autobusu ako zmyslov zbavené oblizovať stĺp pouličnej lampy, hoci  im už stokrát bolo povedané, že je to všelijaké možné, len nie zdravé.

Avšak malé deti to nerobia preto, aby nahnevali svojich rodičov, ale preto lebo nasledujú svoju túžbu po objavovaní. Ešte približne do piateho roku môžu deti skúmať vlastnosti materiálu lepšie ústami a jazykom ako rukami.

Rodičom možno poradiť len jediné: častejšie zatvárajte obe oči. Lebo len s takýmito skúsenosťami si dieťa vytvára základy pre rozvoj svojich duševných schopností – a tým skôr sa bude vedieť orientovať v tomto zložitom svete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: