Je vaše dieťa unavené alebo sa chce zabávať? Takto to zistíte!

Redakcia | 31. máj 2017
Je vaše dieťa unavené alebo sa chce zabávať? Takto to zistíte!

Ako zistíte, či je váš poklad unavený a chce oddychovať, alebo sa naopak ešte túži zabávať?

Ako rozpoznáte, či je vaše dieťa unavené alebo sa chce hrať?

Motorika – ak sú pästičky jemne otvorené, telo uvoľnené a nožičkami bábätko veselo kopká, je šťastné a pripravené komunikovať.

Ak však napína pršteky, prípadne ich pevne zoviera v päsť, napína celé telo a rozhadzuje rukami alebo pôsobí ospalo a nepohybuje sa, je preťažené a chce si oddýchnuť.

Pohľad – najlepší signál, že je dieťa dobre naladené a schopné vnímať, je pohľad, ktorým fixuje svoj náprotivok. Ak sa pozerá nadol, uprene pozerá do prázdna a otáča vyhýbavo hlavou, znamená to: „Nechajte ma, už mám všetkého akurát dosť!“

Mimika – bdelé veselé dieťa robí ústami pohyby alebo tvorí zvuky. V približne šiestich týždňoch sa vie vedome usmiať. Výraz tváre preťaženého dieťaťa je plačlivý, mrzutý, neutrálny alebo napätý. Začne vtedy často plakať.

Farba pokožky – vystresované alebo unavené deti môžu mať na tvári červené fľaky.

Ako sa zabávať so svojím bábätkom?

Pokiaľ „vyčítate“ z reakcií svojho bábätka, že sa chce zabávať – možností je neúrekom – spievajte mu a ukazujte hračky, zoberte ho na ruky a pozorujte okolitý svet, alebo si zatancujte (samozrejme opatrne, ale uvidíte, ako sa na vás váš malý tanečník bude usmievať). 

Prečítajte si: 6 tipov, aby tanec s bábätkom bol zábavnejší

Ako bábätko upokojiť?

Ak však drobčeka potrebujete upokojiť, potom minimalizujte okolité podnety, zhasnite svetlo alebo zatiahnite závesy na oknách.

Môžete mu pustiť uspávanky alebo upokojujúcu hudbu. A využiť môžete ešte čosi: ak je dieťatko podráždené a nechce zaspať, sadnite si do polosedu a položte si ho na hrudník a bruško (v ideálnom prípade na nahé telo) a uvidíte, že sa upokojí. Prečo?

Lebo počuje tlkot vášho srdca. Je to zvuk, ktorý pozná už z bruška a spolu s vašou vôňou preň znamenajú jediné – bezpečie a pokoj.  

Prečítajte si: Keď je príčinou plaču mrzutosť: 5 tipov pre zúfalých rodičov!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: