Je odsávanie soplíkov nebezpečné?

Redakcia | 24. apríl 2017
Je odsávanie soplíkov nebezpečné?

Odsávačky soplíkov sú nenahraditeľnými pomocníkmi, keď drobci bojujú s plným noštekom. Sú však skutočne bezpečné? Aký názor má odborník?

Vaša otázka:
Aký máte názor na odsávanie soplíkov odsávačkou, ktorá sa napojí na vysávač? Nie je nebezpečná? Mám na mysli, či dcérke pri odsávaní silným tlakom nepopraskajú cievky v nošteku?

Je čistenie nošteka odsávačkou bezpečné?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Veľmi správny postreh. Nepochybne, silný podtlak v odsávačke zachytí aj tak nádchou spuchnutú sliznicu nosa, môže ju takmer odtrhnúť – každopádne ju poškodzuje.

Tým napomáha udržovaniu infekcie v nose a bežná – hlienovitá nádcha sa zmení na hnisavý zápal s možnosťou prechodu do stredného ucha, alebo prinosových dutín.

Na pediatrických jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach sa na odsávanie nosa mohli používať odsávačky s nastaveným miernym podtlakom.

Doma – ak máte balónikovú odsávačku (stlačený balónik po uvoľnení robí podtlak), alebo ústnu, poškodenie slizníc nehrozí.

Treba však mať vždy na pamäti, že upchatý noštek je častejšie spôsobený opuchom sliznice, ako hlienom – hlavne na začiatku. Tam odsávanie nepomôže – skôr škodí. Treba použiť kvapky na uvoľnenie nosa. A odsávať len vtedy, ak je čo.

Prečítajte si: Nádcha– liečite svojho drobca správne?

Prečítajte si: Najčastejšie ochorenia dýchacích ciest u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: