Hryzadlo: Výborná vecička pre bábätko

Mgr. Jarmila Hýroššová | 30. júl 2019
Hryzadlo: Výborná vecička pre bábätko

Rast zúbkov nevieme urýchliť, ale keď vidíme, že sa bábätko trápi, môžeme pre utíšenie bolesti niečo spraviť. Jednou z užitočných pomôcok je „hryzadlo“, alebo, ako ho mnohí nazývame, „hryzátko“. Tušili ste, že spisovný názov je „hryzačka“?

Keď rastie prvý zúbok...

Tvorba tvrdej zuboviny sa začína už v lone matky a aj keď zuby novonarodeného dieťaťa nie sú viditeľné, rastú vo vnútri kostného lôžka. Rastúcimi koreňmi sa potom posúvajú smerom von cez ďasno.

Pri tomto procese môže ďasno opuchnúť a sčervenať. Táto modrinka alebo podliatina vzniká kvôli tomu, že okolo zuba, ktorý sa tlačí von, sa nahromadí malé množstvo krvi.

Telo dieťatka nemá ešte v tomto veku žiadne skúsenosti so zápalmi, preto väčšinou reaguje horúčkou. To ale nie je na škodu, lebo vysoká teplota odznie pomerne rýchlo a pri prerezávaní ďalšieho zúbka sa už neobjaví alebo sa len mierne zvýši.

Prvé zúbky sa najčastejšie objavujú na mieste stredných rezákov a majú podobu tvrdých bielych hrbolčekov. Prerezané špičky zubov bývajú dosť ostré.

Prečo pri prerezávaní zúbkov dávať dieťaťu hryzadlo?

Približne v šiestich mesiacoch života bábätka sa okrem olizovania a satia stáva preňho zaujímavé i hryzenie. Či už stavebnicové kocky, plastová lyžička alebo rám maminých slnečných okuliarov – všetko putuje do úst, aby to bábätko mohlo hrýzť.

Tým si trénuje čeľuste a pripravuje sa tak na príjem tuhej stravy. Môže sa dokonca stať, že deti si namiesto cumľa dávajú do úst jeho tvrdú kariku.  
V tom istom čase sa tlačia i prvé zúbky, čo je u mnohých detí bolestivá záležitosť, ktorá pripraví mnohým rodičom nejednu bezsennú noc. Bábätká sú nepokojné a plačú od bolesti, niektoré majú dokonca horúčku.

Hryzačky pomáhajú tíšiť bolesť, lebo miernia pocit napätia v oblasti čeľustí a napomáhajú zúbkom pri ich prerezávaní. Pritom sa masírujú ďasná, zmierňuje sa tlak a vyvoláva slintanie, ktoré pôsobí preventívne proti zubnému kazu.

Veľmi vhodné sú vodné hryzačky, ktoré sú naplnené destilovanou vodou. Vychladené v chladničke prinášajú dieťaťu s prerezávajúcimi sa zúbkami úľavu. Chlad totiž zmierňuje prekrvenie a zabraňuje zápalom.

Aké hryzadlo je najvhodnejšie?

V súčasnosti sú na trhu k dispozícii najrôznejšie typy hryzačiek, ktoré sa navzájom od seba líšia tvarom, veľkosťou, farbou, tvrdosťou, ale aj účelom, na ktorý sú určené. Niektoré majú tvar krúžku.

Takéto hryzačky slúžia na to, aby malo bábätko čo žuť. Samotné žuvacie pohyby môžu napomôcť tomu, aby dieťatko netrpelo veľkými bolesťami. Ak je hryzačka v tvare krúžku vybavená aj hrčkami, má tú výhodu, že vďaka hryzeniu sa môžu zmierniť bolesti až dvojnásobne.

Iný typ hryzačiek je vyplnený gélom. Táto pomôcka by sa mala ochladiť v chladničke a jej účelom je chladiť podnebie v ústach. Niektoré hryzačky sú súčasťou hrkálok a iné majú dokonca integrovanú zubnú kefku.

Výber je len a len na rodičoch a malých „trpiteľoch“. Môže sa stať, že bábätko bude istý druh hryzačiek odmietať a iný zasa zbožňovať. Treba len vyskúšať a nájsť to pravé.

Na čo dať pozor pri kúpe hryzadla?

Pri kúpe by ste mali dávať pozor na to, aby ste nenatrafili na staré hryzačky vyrobené z PVC, ktoré obsahujú zmäkčovadlá. Najnovšie produkty bez škodlivých látok bývajú výrobcami označované štítkom „neobsahuje zmäkčovadlá“ alebo „neobsahuje ftaláty“.

Každá hryzačka musí byť vyrobená z pevného, kvalitného a zdravotne neškodného materiálu. O bezpečnosť tohto typu hračiek sa však obávať nemusíte, ich výroba podlieha prísnym bezpečnostným kritériám, ktoré sú mnohonásobne kontrolované.
Tip MAMA a ja:
Kupujte len také hryzadlá, ktoré majú atest!

Zubní lekári ani čeľustní ortopédi nemajú žiadne námietky proti používaniu hryzačiek. Výhody sú viaceré: ľahko umývateľný materiál a žiadne ostré hrany.

Pri hryzačkách nezohráva žiadnu rolu skutočnosť, či sú vyrobené z mäkkého alebo tvrdého materiálu, lebo prirodzený ochranný reflex chráni dieťa pred tým, aby zahryzlo príliš.

Napriek tomu odborníci neodporúčajú na tento účel hryzačky z dreva, materiál by sa mohol pri používaní rozštiepiť a dieťa by si mohlo spôsobiť zranenia v ústnej dutine a hltanovej časti.

Otázky a odpovede okolo hryzadiel v kocke

Ako mám čistiť hryzadlo?

Hryzadlá by sa mali čistiť vodou a jemným umývacím prostriedkom alebo ich možno dať do vrchnej časti umývačky na riad. V žiadnom prípade ich nevyvárajte ani nedávajte do mikrovlnky.

Kedy potrebujú bábätká hryzadlo?? 

Možno ho používať už od prvého mesiaca života bábätka. Hryzadlo napomáha trénovať svaly sánky, dieťaťu poskytne zábavu a do istej miery ho aj unaví, čo môže pomôcť pri jeho zaspávaní.

Hryzenie tiež zlepšuje prekrvenie ďasien, zmierňuje pocit napätia a napomáha prerezávaniu zúbkov. Ak bábätko pri prerezávaní zúbkov trpí bolesťami, pomáha hryzadlo pri ich tíšení. Vtedy ju treba dať mierne vychladiť do chladničky.

Je tekutina v hryzadlách naplnených vodou neškodná? 

Hryzačky bývajú naplnené destilovanou vodou, preto sa netreba báť baktérií ani škodlivých látok.

Môžu deti hryzadlo rozhryznúť? 

Hryzačky sa vyrábajú špeciálne pre deti v období prerezávania zúbkov a vydržia aj silné hryzenie. Pre bezpečnosť bábätka by ste ale mali hryzačky pred každým použitím skontrolovať, či nie sú opotrebované, prípadne nejakým spôsobom poškodené a ak je to nutné, zabezpečiť dieťaťu hryzačku novú.

Deti staršie ako tri roky však môžu hryzačku naplnenú vodou pomerne ľahko rozhryznúť!

Dajú sa hryzačky umývať v umývačke na riad? 

Áno, mnohé hryzačky sa dajú bez problémov umývať v hornej zásuvke umývačky. V prípade že nie, výrobca na to upozorňuje na obale.

Obsahujú hryzačky zmäkčovadlá? 

Nie, používanie škodlivých zmäkčovadiel je zakázané. Opatrnosť je ale namieste pri hračkách, ktoré sa vyrábajú mimo európskeho priestoru. V Európe sa používajú len materiály, ktoré spĺňajú najvyššie nároky a bezpečnostné štandardy.

Ako sa chladia hryzačky? 

Hryzačky naplnené vodou treba pred použitím uložiť do chladničky (cca na 1 hodinu) a sú pripravené na použitie. Neodporúča sa ale dávať ich do mrazničky, lebo to môže bábätku spôsobiť vážne poranenia!

Je pri chladení studená celá hryzačka? 

Nie. Studená je len časť naplnená vodou. Takto sa chladí len boľavé ďasno, kým ruky bábätka zostávajú teplé. 

Ako často treba hryzačky obnovovať? 

Prakticky všetky hryzačky z Európy sú zhotovené z kvalitného dlhovekého materiálu. Pred každým použitím by ste však mali kvôli bezpečnosti prehliadnuť hryzačku, či nemá stopy poškodenia a v prípade, že tomu tak je, zabrániť ďalšiemu kontaktu hračky s dieťaťom.

Ako dlho môžu bábätká používať hryzačky? 

Hryzačky slúžia ako podpora deťom počas celého obdobia prerezávania zúbkov. Väčšinou je tento proces ukončený v 30. mesiaci života bábätka prerezaním štyroch zadných črenových zubov.

Aké presné sú údaje o veku na obale? 

Údaje o veku by ste mali pokladať len za orientačné, lebo každé dieťa sa vyvíja vlastným tempom. Tieto údaje slúžia na to, aby rodičom uľahčili orientáciu. V konečnom dôsledku rozhodujú o tom bábätká, kedy sú pripravené na niečo nové a v prípade pochybností jednoducho vyskúšajte viaceré produkty.

TIP na záver:

Pokiaľ hryzačky neprinášajú bábätku želanú úľavu od bolestí pri prerezávaní zúbkov, skúste siahnuť po špeciálnych prípravkoch z lekárne. Jedná sa o gély alebo roztoky, ktoré sa nanášajú na ďasná. O ich používaní sa ale radšej poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: