Hračky do detskej rúčky: Aké a v akom veku?

Redakcia | 28. marec 2017
Hračky do detskej rúčky: Aké a v akom veku?

Akými hračkami stimulovať vývoj dieťaťa?

Aké hračky sú vhodné pre deti 6 mesiacov

Do veku šiestich mesiacov používajú bábätka svoje oči, uši, nohy, ruky a ústa na to, aby preskúmali okolie. Postupne sa naučia fixovať pohľad na určitý predmet, reagovať na rozličné zvuky či uchopiť menšie predmety.

Je preto dôležité ponúknuť dieťatku v tomto veku hračky, ktoré môže skúmať najmä hmatom, pohľadom, zvukom.

Vhodné sú hračky, ktoré kombinujú rôzne materiály, závesné kolotoče, zrkadielka, hrkálky, hryzadlá, látkové kocky, gumené hračky či látkové zvieratká. Vylúčte hračky s ostrými hranami, drobnými časťami alebo príliš hlučné hračky.

Aké hračky sú vhodné pre deti do 1 roka

Hrubá motorika sa postupne vyvíja a deti už dokážu držať v ruke rôzne predmety, postaviť sa, prípadne i chodiť. Prstami a rukami sa učia dvíhať, ťahať i tlačiť. Okolo jedného roka veku už dokážu pochopiť stálosť a teóriu akcie a reakcie.

Hry na schovávačku ho učia, že ľudia a predmety existujú, aj keď ich práve nevidí. Mechanické hračky (vyskakujúci panáčik z krabičky...) mu pomáhajú pochopiť, že každá činnosť vyvolá nejaký efekt.

Mäkké hračky, bábiky, knižky či látkové kocky sú tiež stále dobrou voľbou v rámci hračiek podporujúcich zdravý vývin dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: