FITNESS s bábätkom: Tréningový program (nielen) pre OTECKOV

Redakcia | 21. september 2017
otec, dieťa, bábätko, hrať sa, zábava, cvičenie

Deti nás dokážu udržať v kondícií, a dokonca nám môžu nahradiť i návštevu vo fitness-štúdiu. A to hneď od narodenia. Neveríte? Čítajte ďalej... Pokúsime sa vás – milí oteckovia – presvedčiť o tom, že vďaka vášmu synovi alebo dcére môžete urobiť niečo pre svoje telo a zostať fit.

Tréningový program (nielen) pre oteckov v „štyroch fázach“

Ten, kto si myslí, že sa pri bábätku športovať nedá, ten sa veľmi mýli. No dobre, priznajme si – s novorodencom je zo začiatku tréning trošku náročný, ale v prvých chvíľach môžete využiť ako pomôcku jeho dopravný prostriedok: kočík.

Fáza č. 1 – Rozcvička

Čerstvý vzduch urobí dobre nielen vášmu bábätku, ale zároveň vás naladí na vyčerpávajúce tréningové aktivity, ktoré vás počas dňa s drobcom ešte čakajú. Užívajte si preto prechádzky vonku – čím dlhšie, tým lepšie.

Prečítajte si: Očami mužov: Projekt IDEÁLNA manželka

Kto má v sebe športového ducha a prechádzky mu na začiatok nestačia, ten by sa mal hneď pri kúpe kočíka rozhodnúť pre športový variant – určený na kondičný beh. Takéto kočíky nielenže dobre vyzerajú, ale majú i veľmi pokojný chod a sú vhodné aj do náročného terénu. Pri kočíkovaní tak môžete stratiť okrem nervov i nejaké to kilo. Mimochodom, s kočíkom ako pomôckou sa dá aj perfektne korčuľovať, či dokonca bicyklovať.

otec, dieťa, šport, bicykel

Tip MAMA a ja
Do spoločnej športovej výbavy si nezabudnite zbaliť vodu – pre vás a plienky a potreby na prebaľovanie pre drobčeka. V prípade väčších bábätiek (po 6. mesiaci) aj malú desiatu či fľašu s vodou alebo odstriekaným mliečkom.

Na tomto mieste by sme chceli spomenúť aj dojčenské plávanie. Táto forma hravého pohybu, ktorá prináša radosť a uvoľnenie nielen deťom, ale aj rodičom, je čoraz populárnejšia. Tu sa môžete do chuti a pod odborným vedením vyblázniť s vaším bábätkom. Teplota vody cca 33 stupňov vám zároveň poskytne saunový efekt, ktorý navodí pocit relaxácie a jedinečného uvoľnenia svalov a kĺbov.

Fáza č. 2 – Štvornožkovanie

V období medzi šiestym a desiatym mesiacom života sa začína veľké štvornožkovanie. A vy sa budete z celej sily snažiť ťahať svojho potomka spod stolov, stoličiek a iného nábytku, len aby sa o chvíľu začala tá istá hra od začiatku... Tým si budete trénovať trpezlivosť a zároveň posilňovať svalstvo chrbtice.
Práve v tomto čase deti milujú stáť na nohách dospelých, držiac sa za ich ruky, a pohybovať sa tak po celom byte. Už 10 minút denne takéhoto spoločného cvičenia trénuje vaše nohy, zadok, ruky a chrbát, ako i „smiechové“ svaly.

Prečítajte si: Pitný režim v zime i v lete: tieto zásady si osvojte!

Fáza č. 3 – Chodíme!

Medzi deviatym a osemnástym mesiacom začína väčšina detí chodiť. A tým sa rapídne zvýši i vaše tréningové zaťaženie. Odteraz si môžete byť istí, že si budete zlepšovať svoju kondičku tým, že budete neustále v pätách vášmu malému zvedavému „plienkáčovi“.

Úplne automaticky si tak budete trénovať i vlastné reflexy. Počnúc prvými pokusmi o otáčanie na prebaľovacom pulte, neočakávanom postavení sa vo vysokej stoličke, až po nespočetné pokusy o záchranu vázy zdedenej po babičke sa vám ponúka veľa možností, ako si svoju reakčnú schopnosť neustále zlepšovať. Nejeden otecko už zostal prekvapený tým, k akým svižným reakciám ho vyprovokovalo jeho dieťa.

otec, ocko, deti, hra, šantenie, tréning, cvičenie

Už čoskoro si na sebe všimnete prvé pokroky. Pre zvyšovanie náročnosti odporúčame prechádzku s bábätkom v supermarkete. Ten, kto si to chce urobiť ešte trošku náročnejším, môže zobrať so sebou i rovesníkov svojho dieťaťa od susedov.

Fáza č. 4 – Hra a zábava

Tak ste to spolu zvládli. Váš malý tréningový partner teraz stojí na vlastných nohách a je pripravený spolu s vami objavovať svet športu.

A je úplne jedno, či budete spolu behať, skákať, hádzať si loptu, hrať sa na naháňačku alebo liezť po preliezačkách – dôležité je jedno: radosť z cvičenia je pre deti najvýznamnejšou motiváciou k činnosti. Preto sú cvičenia robené hravou formou najefektívnejšie. Často sú deti pri tvorbe programu veľmi kreatívne a s radosťou vymýšľajú vlastné varianty alebo nové hry, preto to treba využiť.

Neprehliadnite: Prečo deti otcov milujú?

Pre i proti

Váš osobný tréningový partner má samozrejme oproti tradičným fitness-centrám aj určité nevýhody. Tento váš parťák môže byť teda aj tým, čo bude váš výkon brzdiť.

Nevýhody

  • Kým vo väčšine fitnes-centier sa oplatí zakúpiť si ročnú permanentku a „upíšete sa tak čertovi“ na jeden rok, vy s vaším malým tréningovým partnerom sa musíte pripraviť na zmluvnú dobu minimálne 18 rokov. Táto doba sa dá prípadne ešte predĺžiť, ak sa váš fitness-partner rozhodne študovať, alebo sa pustí do iných, podobne nákladných aktivít.
  • Okrem toho vám nemusí byť váš „parťák“ vždy k dispozícii. Množstvo detských chorôb dokáže spôsobiť časté výpadky v tréningoch.
  • Aj jeho zlá nálada alebo obyčajná nechuť môžu za nepravidelné tréningy.
  • Okrem toho deti často nevedia dostatočne rozpoznať nebezpečné situácie a rodičia ich musia preto donekonečna upozorňovať na možné zdroje nebezpečenstva a poskytovať im potrebnú pomoc.
  • Rastové štádiá v detskom veku na určitý čas menia telesné proporcie a v tomto čase ovplyvňujú najmä koordináciu pohybov. Mnohé deti vtedy pociťujú určitú neistotu, treba s nimi zaobchádzať ohľaduplne a viac ich pobádať k cvičeniu. Aj na toto by ste mali byť pripravení.

Výhody

  • Okrem radosti pri „výrobe“ vášho fitness-partnera vám vlastné deti ponúkajú pestrý športový program s mnohými nepredvídateľnými chvíľkami a množstvom zážitkov. Aj čas, ktorý trávite so svojím potomkom takýmto zmysluplným spôsobom, je ďalším plusovým bodom.
  • Navyše si oprášite množstvo hier a zábavy, ktoré ste naposledy zažili vo vašom detstve.
  • Pozriete sa na svet očami dieťaťa a pripomeniete si, aké skvelé je mať čistú radosť z toho, že šarkan lieta, na hladine jazera sa dajú kamienkami robiť žabky, aké fajn je, keď sa stavia snehuliak a môžeme sa ukryť vo vlastnoručne postavenom iglu.
  • Korunou tohto všetkého je ale absolútny faktor zábavy, ktorý váš malý tréningový kamarát do cvičenia vnáša. A práve to ho robí jedinečným a nezaplatiteľným.

Tak čo, rozhodli ste sa trošku si zlepšiť kondičku? Pri cvičení s deťmi vám prajeme veľa zábavy!

Prečítajte si tiež:

Viete správne čistiť noštek?

Popôrodná depresia otcov

Žena doma: Počítam do troch..

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: