Dvojčatá od rôznych otcov?

Redakcia | 24. november 2016
Dvojčatá od rôznych otcov?

Dvojčatá, ktoré majú rôznych otcov? Je to vôbec možné?

Možno ste v médiách už zachytili obrázok matky, ktorá na rukách drží dvojičky očividne od dvoch rôznych otcov. Mnohí ľudia si kládli otázku, či je také niečo vôbec možné...

Dvojičky - dvaja otcovia?

Pravda je taká, že existujú prípady, keď dvojčatá pochádzajú z dvoch rôznych cyklov – v jednom mesiaci je oplodnené jedno vajíčko a v druhom mesiaci druhé vajíčko. Táto situácia je spôsobená nedostatočnou produkciou hormónov, ktoré majú „navodiť“ stav tehotenstva a zablokovať ďalšiu ovuláciu v čase gravidity.
Okrem toho sa môže v jednom cykle vyskytnúť aj viacnásobná ovulácia, keď sa z vaječníkov uvoľnia dve alebo viac vajíčok. S týmito prípadmi sa stretávame hlavne u žien, ktoré predtým brali hormonálnu antikoncepciu. Po vysadení sa dostaví efekt, akoby sa doteraz „zadržiavané“ vajíčka nedočkavo ponáhľali z vaječníka von, aby naplnili účel, kvôli ktorému existujú. Podobná situácia nastáva u žien, ktoré majú problémy s otehotnením a užívajú preparáty na podporu plodnosti. 
Prečítajte si: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle
V uvedených prípadoch sa môže stať, že ak má žena v určitom časovom intervale pohlavný styk s dvomi mužmi, môže porodiť dvojičky, z ktorých má každé iného otca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: