Drobné problémy novorodencov: 7 vecí, ktoré vás môžu prekvapiť

PaedDr. Dagmar Baluchová | 31. január 2019
Drobné problémy novorodencov: 7 vecí, ktoré vás môžu prekvapiť

Je zopár situácií, na ktoré ste možno pri novorodencovi nemysleli.

  • Typickým javom u mnohých novorodencov je žltačka. Dôvod? Žlčové farbivo bilirubín nedokáže pečeň hneď po narodení úplne spracovať a tak sa hromadí v krvi, čo sa prejavuje žltkavou pokožkou a zožltnutím očných bielok. Miernejšie formy ustúpia do niekoľkých dní, ťažšie formy (kedy bilirubín presiahne tzv. 3. a 4. pásmo) je potrebné liečiť pomocou fototerapie (ukladaním dieťaťa pod špeciálne svetlo). Žltačka môže sťažiť dojčenie, pretože dieťatko je spavejšie. 

  • Keď sa na rukách, nohách či chrbte objavia po kontakte s oblečením začervenané kruhové škvrny, ide o tzv. toxický erytém (žihľavku). Zvyčajne nevyžaduje liečbu. 
  • Pod pojmom konjunktivis sa skrýva zápal spojiviek. Jeho typickým prejavom sú zdurené očné viečka a výtok z  očí. Riešením je aplikácia očných kvapiek alebo výplachy. Pri opakovanom infekte je potrebné navštíviť oftalmológa, ktorý vylúči iný dôvod infekcie.
  • Ak sa u dieťaťa objaví vydutie v oblasti pupka alebo slabín, zvlášť keď je nepokojné a kričí, ide o pruh. Príčinou je oslabená brušná stena. K úprave dochádza približne do jedného roka, vo vážnejších prípadoch je nutná operácia.
  • Úbytok hmotnosti. Je bežným javom, že prvé dni po narodení dieťa chudne. Dopomáha tomu odchod smolky, močenie, odpadnutie pupočníkového pahýľa. Prijateľný je úbytok približne 10 % z pôrodnej hmotnosti. Po 3 – 4 dňoch by však malo začať bábätko naberať na hmotnosti.
  • Moč a stolica. Dôležitým ukazovateľom dobrej adaptácie novorodenca je hodnotenie jeho moču a stolice. Fyziologicky nemusí močiť novorodnec hneď, niekedy močí až po 24 hodinách. V prvých dňoch života sa vylučuje tzv. smolka (mekónium), ktorá je čiernozelenej farby a lepivej konzistencie. Je pozostatkom vnútromaternicového života. Organizmus ju musí vylúčiť, aby sa mohlo naštartovať zažívanie. Ťažkosti s vylúčením smolky môžu signalizovať nepriechodnosť čriev. Prvé dva týždne môžu mať novorodenci stolicu aj niekoľkokrát denne, postupne sa znižuje frekvencia stolíc na 1x denne, alebo aj zriedkavejšie.
  • Pohlavné orgány. Vplyvom hormónov z matkinho tela sú genitálie novorodencov po narodení krátkodobo zväčšené alebo zdurené. Tento stav sa zakrátko upraví.
  • Tzv. pseudomenštruácia novorodeného dievčatka môže vystrašiť nejednu mamičku. Ide o jav, ak sa v prvých týždňoch po narodení objaví krvácanie z pošvy. Spôsobujú ho pretrvávajúce hormóny estrogény z organizmu matky. Krvácanie sa časom stráca, podobne ako aj biely alebo číry výtok, ktorý sa môže vylučovať z pošvy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: