Dr. Sears radí: S náročnými deťmi TANCUJTE! Smiem prosiť, „bejby“ ?

Redakcia | 10. február 2023
S náročnými deťmi tancujte

Americký lekár William Sears je známy svojím svojským prístupom k tzv. „náročným“ bábätkám. Spolu s manželkou, zdravotnou sestrou Marthou, vychovávajú osem detí.

Je autorom štyridsiatich kníh s problematikou pediatrie, lekárske aj rodičovské skúsenosti uverejňuje v desiatkachm agazínov pre rodičov, vedie široké poradenstvo pre stovky mám a otcov osobne, aj prostredníctvom internetu, pravidelne účinkuje v televíznych diskusných programoch. Práve pediater Sears (ext. zdroj wiki) ako jednu z najprirodzenejších metód pre upokojenie nervózneho, nespokojného, nahnevaného, či plačúceho bábätka uvádza TANEC. 

Ako tancovať s bábätkom

„Pri tanci s bábätkom sa nechajte viesť vlastnou prirodzenosťou. Stačí sa uvoľniť. Hodiť sa do toho ako do mora, vlniť sa, víriť, žblnkať alebo sa rútiť... Každý tak, ako to cíti. Tanec, to je pohyb, a pohyb máme každý v sebe. Nemusíme sa ho špeciálne učiť. Tanec s bábätkom je vhodný pre deti od prvého momentu narodenia, kedy ich pohybom kolíšeme, tíšime, až do etapy, kým začínajú chodiť.“ 

Pred začiatkom pohybovej aktivity s dieťatkom, podľa času a situácie, si urobte krátku „rozcvičku“, počas ktorej:

  • krúžte hlavou, rukami, bokmi, panvou, kolenami, členkami, ponaťahujte sa,  
  • urobte stoj rozkročný a kmitajte  do boku, dopredu a späť,
  • schúľte sa do klbka a pomaly vyskočte.

Trochu rozhýbaní a ponaťahovaní sa môžete pustiť do tanečných „kreácií“. Nežne vyzvite svojho miláčika do tanca: „Smiem prosiť?“ a nechajte sa inšpirovať jednoduchými tanečnými krokmi podľa doktora Searsa. 

Malá tanečná škola pre rodičov náročných detí:

1. Hojdačka 

Pritúľte si vášho malého partnera ku krku alebo k hrudníku, hojdajte sa zo strany na stranu takým veľkým pohybom, aký vám aj bábätku vyhovuje. Hojdačka je najprirodzenejším tanečným pohybom pre rodičov. 

2. Podrep 

Ide o variáciu hojdačky. Pridajte ohýbanie v kolenách do mierneho podrepu a potom sa v kolísavom pohybe vráťte spať hore. Pohyb viackrát opakujte. 

3. Bočné hojdanie 

Pevne „zasaďte“ nohy do zeme, urobte mierny stoj rozkročný kvôli lepšej stabilite. Pri tomto type hojdania ohýbajte kolená do mierneho podrepu, pričom  prenášajte váhu z jednej nohy na druhú (nohy ale neopustia zem).

Počítajte si „jeden, dva” (ľavá noha), „tri, štyri” (pravá noha),  pridajte aj pohyb striedavého pootočenia sa do ľavého a pravého boku. Sledujte, ako bábätko reaguje. Možno sa mu zapáči, ak sa budete pohojdávať energickejšie so silnejším odrazom, vtedy sa môžete vyťahovať až na špičky.  

S náročnými deťmi tancujte

4. Hopsanie 

Držte dieťatko „tvárou v tvár“, jednu ruku položte pod jeho zadoček, druhou mu podopierajte krk. Odrážajte sa jemne hore a dolu, v tempe 60 až 70 poskokov za minútu. Pozerajte sa na bábätko a nadviažte očný kontakt.

Ďalšou variáciou  je jemné hopsanie na trampolíne, alebo posediačky na veľkej cvičebnej fit lopte. Niektoré bábätká majú rady prudšie odrazy, takže experimentujte. Vaša úroveň energie by mala zodpovedať energetickej úrovni bábätka. Dávajte preto pozor, aby ste sa neodrážali príliš silno. Mohlo by to vyvolať efekt, akoby ste ním triasli.

5. Kolíska 

Ohnite sa v páse do mierneho predklonu a vráťte sa späť do vzpriameného postoja. Pri opakovaní v pravidelnom rytme „hoj-da, hoj-da“ vznikne kolísavý pohyb, akoby ste dieťa hojdali v kolíske. Ak máte dosť síl, môžete sa ohýbať aj v kolenách. Závisí od vás,  čo je vám príjemnejšie. 

6. Valčík 

Valčíkový tanec je jedným z najobľúbenejších pre rodičov, aj pre bábätká. Tanečný krok k valčíku nazývame „kĺzanie a plachtenie”. Na prvú dobu vykročte jednou nohou dopredu, na ďalšie dve doby  kĺzavým pohybom priložte druhú nohu k prvej.

Ak valčíkové kroky dobre neovládate, skúste si pustiť hudbu, pomôže vám dostať sa do trojštvrťového rytmu a bude vás viesť. Zjednodušená verzia „hore a dolu”, ktorú môžete dosiahnuť prehnane dlhými krokmi za tanečnej chôdze, sa nazýva „výťahový krok”. Pridajte nejaké kolísanie a ľahké podrepy, a máte zabezpečený pohyb vo všetkých troch miestach vestibulárneho systému bábätka.   

7. Otočka

Kým väčšina tanečných krokov sa nesie v troch upokojujúcich smeroch hore a dolu, tam a späť,  zo strany na stranu, niektoré bábätká preferujú, keď pridáte čosi vzrušujúce navyše.  Po pokojnom tanečnom kroku sa otočte o 180 stupňov a náhle sa zastavte.

Bábätko, ktoré je v plnom prúde plaču, má zväčša zatvorené oči, toto nečakané zastavenie však spôsobí, že ich otvorí. Ak s ním okamžite nadviažete očný kontakt a pokračujete v pohybe, pravdepodobne prestane plakať, odmení vás prekvapeným pohľadom. 

8. Tango 

Veľa detí dáva prednosť „hladkému“ plynulému tancu, na niektorých malých uplakancov však zaberajú práve tanečné prvky energického tanga. Náhle zastavenia, zmeny v smere pohybu, nečakané úklony a záklony, to všetko môže odviesť pozornosť bábätka od nervozity. Nemusíte tancovať podľa učebnicových krokov tanga, ide skôr o atmosféru tanca, ktorú výrazne podporí hudba.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: