Dôležité okamihy prvého roka bábätka

Alžbeta Řeháková | 26. júl 2023
Dôležité okamihy prvého roka bábätka

Tešíte sa zo svojho vytúženého uzlíčka, neviete sa vynadívať na tú dokonalú miniatúru vás dvoch. Čaká vás rok plný dobrodružstva – áno, aj únavy, vyčerpania, ale aj čistej radosti a lásky.

Rok, v ktorom váš drobček urobí najväčšie skoky vo svojom živote. Veď si len zoberme, že z novorodeniatka, celkom závislého na mamičke a ockovi sa stane takmer samostatná osobnosť. Ako sa to udeje? Poďme sa pozrieť aspoň na niektoré dôležité medzníky prvého roka bábätka.

Zázrak života sa začína: Novorodeniatko

Váš malý uzlík sa odborne nazýva novorodenec a týmto titulom sa môže hrdiť až do 28 dňa svojho života. Potom sa z neho stáva dojča a bude ním do svojich prvých narodenín. Typické pre toto obdobie je postupné vyhasínanie reflexov, s ktorými sa rodí každé novorodeniatko. Jeden z najznámejších, tzv. úchopový reflex, si môžete vyskúšať už krátko po pôrode, keď sa budete v pokoji zoznamovať s vaším dieťatkom a drobček vás obrovskou silou chytí za váš palec. 

V nasledujúcich týždňoch dojčenského života to ide rýchlo – drobček napreduje vo všetkých oblastiach – motorickej, sociálnej, psychickej... Zlepšuje sa koordinácia jeho tela, vie čoraz viac „pracovať“ s rúčkami. A spozná aj najlepšiu hračku na svete – svojich rodičov. Zlepšuje sa mu zrak, koordinácia ruka-oko, a tak sa rado díva i dotýka tváre svojich rodičov. Baví ho, keď sa naň usmievajú, robia grimasy, bozkávajú ho či hladia. Doprajte to drobčekovi tak často, ako sa len dá.

Pasenie baránkov

Asi aj ten, kto nemá deti sa zaujíma, či už vaše dieťatko „pasie baránky“. Na bruško by ste mali bábätko položiť už v prvých dňoch, niektorí odborníci hovoria, že maximálne do 14 dní po narodení. Je to, totiž, dôležitá poloha pre jeho ďalší motorický vývoj. Prvý mesiac má novorodeniatko tzv. flexné držanie. V polohe na bruchu bude bábätko vyzerať tak, že zadoček bude mať vyššie než hlavičku, kolienka bude mať schúlené pod seba, ťažisko tela bude na vrchnej časti hrudníka, ručičky zaťaté v päsť, palce dovnútra a lakte zdvihnuté nahor.

Hlavička leží stočená k jednej strane. V prvom mesiaci sa bábätko nechávajte presne v tejto polohe. Neposúvajte mu nikam ručičky, ani nenaťahujte nožičky. Novorodeniatko na to svalovo, ani kĺbmi, nie je pripravené. V druhom mesiaci by sa mu mali nožičky postupne uvoľňovať, takže sa samy natiahnu.

Rovnako tak sa uvoľnia rúčky a dostávajú sa viac pred seba tak, že lakeť je pod ramienkom, predlaktie leží na podložke a hlavička sa postupne zdvíha, alebo ju dieťatko dokáže obrátiť z jednej strany na druhú. Pozor, dieťatko nesmie zdvíhať hlavičku do záklonu!

Hračky mu ponúkajte pred ním, dole na podložke, aby bola hlavička zdvihnutá v predĺžení krku (ide o zdvihnutie hlavičky skutočne o malý kúsok od podložky, dieťa si hračku ešte neprezerá pod sebou). Hovorte na neho tak, že si sadnete do drepu a komunikujete s dieťatkom zdola. Iba tak dôjde k správnemu zapojeniu šijových svalov. (Zdroj: vyvojdeti.cz)

Keď necháme dieťatko „pásť baránky“ v období troch mesiacov sa dokáže vzoprieť na ručičkách bez toho, aby sa dotýkalo lakťami podložky – paže má úplne alebo takmer úplne natiahnuté, takže sú ramená aj horná časť hrude nad podložkou a hlava je vztýčená. Koncom tretieho mesiaca sa dieťa naučí ovládať i svalstvo hornej časti trupu a niektoré deti sa, dokonca, dokážu otočiť z ľahu na chrbte do ľahu na boku.

pasenie baránkov

Magický tretí mesiac vo vývoji bábätka

Veľa rodičov detí trpiacich kolikami čaká, kedy uplynie, pretože po ňom zvyknú nepríjemné bolesti bruška ustúpiť. Takže, pokiaľ je to aj váš prípad, treba čakať...

„Usmej sa na mamu, zlatíčko!“

Ak dieťatku nič nechýba, je spokojné, čo dokazuje výskaním, „gagotaním“, grimasami a aj náznakmi úsmevu, ale prvého vedomého úsmevu sa dočkáte o čosi neskôr. V 3. – 4. mesiaci ide o tzv. sociálny úsmev. Nestor českej detskej psychológie, prof. Zdeněk Matějček, ho nazýva „epochálnym“ vývojovým pokrokom v citovom a sociálnom vývoji najranejšieho veku. Už to nie je iba grimasa, ani náhodná reakcia. Úsmev dieťaťa má dôležitú spoločenskú úlohu – drobec pomocou neho komunikuje, dáva najavo, čo alebo kto sa mu páči a chce nadviazať kontakt.

Aha, to som JA!

V období 4. až 6. mesiaca dokáže dieťatko svoje zmyslové schopnosti prepojiť – niečo zbadá, načiahne sa za tým a potom týmto predmetom skúša vydávať zvuky (búchať), začína chápať zákony akcie a reakcie, a čo je tiež dôležité, reaguje na svoje meno. Ak ho oslovíte, otočí hlávku.

Ochutnávame život: zavádzanie prvých príkrmov

Ďalším dôležitým medzníkom vo vývoji malého drobčeka je 6. mesiac – vtedy mu začne život chutiť opäť o čosi viac, a to doslova – začína sa obdobie prvých príkrmov. Samozrejme, dojčené deti ochutnajú prvý príkrm po ukončenom 6. mesiaci, nedojčené po 5. Ako prvé drobci ochutnávajú mrkvičku, zemiak, kaleráb, cuketu... neskôr chudé mäsko i ovocie.

Spapanie prvého príkrmu je obrovský výkon – dieťatko sa musí naučiť používať úplne iné svaly, robiť iné pohyby ústami, ako pri pití mliečka. Ale aj pohybovo sú drobci v období po 6. mesiaci pomerne zdatní. Už to rozhodne nie sú ležiace bábätká. Ak dieťaťu podáme prsty, dokáže sa pritiahnuť do stoja tým, že sa prehne a prechádza rovno z ľahu do stoja na nohách.

Jeho úchop je natoľko silný, že sa chvíľu udrží v stoji. Niektoré deti sa postupne pripravujú na lezenie, väčšinou to ku koncu 7. a začiatkom 8. mesiaca zvládnu. Keď už dieťa vie liezť, na kolenách dôjde napr. k ohrádke a s prichytením sa o priečky sa vytiahne do vzpriameného kľaku.

V tomto období (okolo 8. mes.) sa tiež dokáže samo posadiť na rovnej podlahe bez opory. A o mesiac neskôr už dokáže urobiť v stoji podrep i predklon a opäť sa vzpriamiť.

prvé príkmy

Separačná úzkosť v prvom roku života

Okolo 6. – 7. mesiaca sa môžete stretnúť s tým, že váš drobček nebude chcieť nikoho iného ako mamičku, odborne hovoríme o tzv. separačnej úzkosti. Vždy, keď mu zmiznete z dohľadu začne plakať, nehovoriac o chvíľach, ak sa mama rozhodne ísť si čosi vybaviť. Pre ocka či starých rodičov nastanú trošku „horúcejšie“ chvíle, kým drobca upokoja. Je to však len obdobie, ktoré prejde a dieťa bude časom neprítomnosť mamičky zvládať lepšie.

Prvé slovo ešte pred prvými narodeninami

Priemerne v 10. – 11. mesiaci dieťa vysloví prvé aktívne slovo. Niekedy môžeme počuť ako si rozpráva samo pre seba a vedie dlhý monológ. V takomto rozhovore využíva napodobňovanie dospelých – melódiu reči, čím si trénuje základy používania hlasu. Pri monológu sa však môže objaviť aj napodobňovanie mimiky a gestikulácie.

So sfúknutím prvej sviečky...

  • Niektoré deti už robia prvé krôčiky bez opory.
  • Rady napodobňujú svoje okolie – robia domáce práce ako mama, opravujú počítač ako tato.
  • Poznajú časti svojho tela a vedia ich aj ukázať (kde je očko, nos, uško, vlásky, pusa...)
  • Vedia v ruke udržať lyžičku a s čoraz väčším úspechom sa snažia nakŕmiť sa.
  • Ovládajú už 5 – 20 aktívnych slov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: