Dôležité: Mýty a pravdy o dojčatách

Eliška Fričovská | 26. september 2023
Dôležité: Mýty a pravdy o dojčatách

Sú informácie a rady, ktoré už v starostlivosti o dieťatko neplatia, považujú sa za zastarané, ale i také, ktoré sa opätovne odporúčajú. Kto sa v tom má vyznať, navyše, ak ide o starostlivosť o najmenších drobčekov?!

Ako je to teda s pravidelným (ne)kúpaním, čím správne čistiť pupček, prečo nie je olivový olej vhodný na detskú pokožku, hoci ste sa o ňom ešte nedávno mohli dočítať ako o zdravej alternatíve starostlivosti o bábätkovské telíčko?

Musíme bábätko kúpať každý deň?

Mýtus

V minulosti sa dieťatko odporúčalo kúpať každý deň. Dokonca hneď po narodení sa bralo pod tečúcu vodu a mamička sa s ním „uvidela“, až keď bolo čisté a vymydlené, takže šanca na prvé priloženie bola nulová (nehovoriac o tom, že v tých dobách sa o ňom ani nechyrovalo).

Dnes už je tento trend (našťastie) na ústupe. Súčasné mamy sa skôr dočítajú, že novorodeniatka nie je potrebné kúpať každý deň.

Možno však narazia aj na iné rady – že to s tým kúpaním nie je až také horúce a ak chcete dieťatko naučiť určitému režimu, mali by ste ho kúpať denno-denne. Tak, ako teda?

Podľa slov staničnej sestry z Novorodeneckej kliniky, Mgr. Ľubice Kaiserovej, prvé dva až štyri týždne skutočne postačí, aby ste drobčeka kúpali 2 až 3-krát do týždňa čistou vodou, kým sa vyvinie prirodzená ochranná bariéra pokožky.

V ostatné dni postačí, ak mu telíčko ošetríte navlhčenou gázou, dôsledne sa zamerajte najmä kožné záhyby (pod pazuškami, slabiny, záhyby na krku...) a pod tečúcou vodou s detským mydlom mu očisťujte len genitálie a zadoček. Po tomto období (mesiaci či dvoch) môžete začať zavádzať rituál kúpania, ktorý dieťatko postupne naučí, že sa blíži nočná – oddychová časť dňa.

Nemusíme bábätko kúpať len večer?

Pravda

Večerné kúpanie je zaužívaný rituál, ktorý si už i samotní rodičia spájajú so záverom dňa. Dieťatko sa okúpe, napapá, trošku pomojká a ide sa spinkať.

Lenže váš drobček môže mať opačný názor. Možno patrí k tým bábätkám, ktoré kúpeľ nabíja. Kým iné deti kúpeľ uvoľňuje, uspáva a často sú schopné maximálne dať si trošku mliečka a sú „tuhé“, iné sú po kúpeli ako malé „duracelky“ – pripravené na hru, zabávanie sa a jašenie (ten, kto má chuť spať je ocko s mamou, drobček nie).

Pokiaľ máte takéhoto drobca, zvoľte rituál kúpania počas dňa, napríklad po obede či doobeda. Mnohé mamičky si ho pochvaľujú najmä v lete, kedy drobca kúpeľ aj príjemne osvieži počas horúčav.

Nemusíte mať obavy, že by „nočné“ kúpanie dieťatku chýbalo, navodiť ho na relaxačnú časť dňa, ktorá smeruje k nočnému odpočinku môžete napríklad aj rituálom masáže, uložením do postieľky, ktoré bude vždy robiť len otecko či spievaním uspávanky.

Na pupček už bez liehu?

Pravda

Pár rokov dozadu mamičky potierali a dezinfikovali pupček novorodeniatok liehom. Možno aj vám to ešte vytrvalo odporúča svokra či staršia sestra. Pokojne im povedzte, že to už dnes neplatí! „Pupček sa nepotiera liehom, udržiava sa čistý a nechá sa zaschnúť bez našich zásahov.

Ak je znečistený močom alebo stolicou, prípadne jeho mokvavé okolie sa umyje (prípadne otrie) vodou a vytrie plienkou.

"Je dôležité poučiť mamičky, aby neprekrývali pupček plienkovými nohavičkami – práve preto, aby sa do neho nedostali moč a stolica, treba plienku zapnúť pod pupkom,“ radí Mgr. Ľubica Kaiserová, staničná sestra z Novorodeneckej kliniky nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Ošetrovanie pupočníka
Prečítajte si tiež:

Ošetrovanie pupočníka

Hustejšie vlásky zabezpečíme strihaním

Mýtus:

Niektoré bábätká sa narodia bez vláskov, iné s obsypanou hlavičkou. Vlásky novorodenca sú väčšinou veľmi jemné, ako páperie, redšie a tmavé. Po narodení zvyknú vypadať, ale postupne sú nahrádzané novými vláskami, ktoré môžu byť celkom inej farby.

Pri vypadávaní novorodeneckých vláskov môže dieťatku vzniknúť aj lysina – je to normálny stav a netreba sa ničoho báť, vlásky postupne dorastú. Je pravda, že niektorí rodičia bábätiek si na vlásky trošku počkajú, pretože ich dieťatko ich má dlho také jemnučké, že pôsobia, ako by ich na hlávke ani nemalo.

„Babské“ rady vravia, že jedno či dvojročné dieťatko treba ostrihať, aby mu vlásky zhustli. To však nie je pravda. Ide len o mýtus. Strihanie neovplyvňuje kvalitu ani hustotu, môže vzbudiť len opticky lepší dojem a pestovaný vzhľad.

Hustota i kvalita vlasov je geneticky daná záležitosť, čiže to, aké máme vlasy je dané a rozhodnuté už pred naším narodením...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: