Dojčenie dvojčiat (a viacerčiat)

Mgr. Mária Kopčíková | 15. apríl 2016
Dojčenie dvojčiat (a viacerčiat)

Nadojčiť jedno dieťa – no dobre. Ale dve alebo tri? To sa hádam ani nedá... Je žena schopná vyprodukovať dostatok mlieka aj pre viac než jedno bábätko? Ako to len môže stihnúť? Čo keď sú hladné obe naraz? Na všetky tieto otázky sa pokúsime odpovedať v našom článku..

Osobnú skúsenosť v tomto smere nemám, takže sa môžem spoliehať len na to, čo o dojčení svojich „viacerčiat“ píšu a hovoria mamičky, ktoré to zažili na vlastnej koži. V Čechách je veľmi známa Klára Rulíková, ktorá vedie Klub dvojčiat a publikuje aj v MAMA a ja.

Pokiaľ ešte len nosíte v brušku svoje poklady, pod jej menom „vygúglite“ veľa odkazov, ktoré vám môžu byť nápomocné. Zároveň sú u nás laktačné poradkyne, ktoré sa špecializujú na dojčenie viacerých detí súčasne, v zozname LP môžete nájsť kontakt na ne.

Budem mať dosť mlieka pre všetky?

Väčšina mamičiek je schopná tvoriť dosť materského mlieka aj pre viac ako jedno dieťa, aj bez prikrmovania! Nielen pre dvojčatá, ale aj pre trojčatá! Stimulácia druhým alebo tretím dieťaťom pomáha zvýšiť tvorbu mlieka.

Mamička by sa však mala pripraviť na to, že dojčenie jej zaberie veľmi veľa času. A bude potrebovať pomoc a podporu ostatných členov rodiny. Podporu pri dlhých hodinách dojčenia a pomoc s ostatnými vecami, ktoré je potrebné urobiť v domácnosti.

Ak sa začnú deti veľmi skoro prikrmovať umelou výživou, tvorba mlieka sa začne znižovať, lebo deti matku nebudú dostatočne stimulovať. Ak je niektoré z detí slabé, neschopné dobre sať a výživa náhradným spôsobom je lekársky indikovaná, potom je najlepšia výživa odstriekaným materským mliekom.

Prečítajte si aj: Ako správne odstriekavať či odsávať materské mlieko?

Nie vždy je štart jednoduchý

S narodením viacerých detičiek naraz súvisí niekoľko faktov, ktoré v konečnom dôsledku môžu dojčenie ovplyvniť. Zväčša sa takéto deti rodia predčasne (teda skôr než v 38. týždni tehotenstva) a v značnej miere je to pôrod sekciou.

To, v ktorom týždni tehotenstva sa deti narodia, ovplyvňuje vyzretosť ich organizmu a v súvislosti s dojčením ich sací reflex. Niektoré predčasne narodené deti  ho ešte nemusia mať vyvinutý a treba ich dojčeniu učiť – nejde to spontánne. Často je nevyhnutné umiestniť ich do inkubátora a nie vždy je možné začať ich dojčiť už pár hodín po pôrode.

Pôrod sekciou znamená tiež väčšiu záťaž pre matku, potrebuje viac času na to, aby sa dala do poriadku (absolvovala predsa operáciu) a mohla sa  začať starať o detičky.

Pokiaľ by z akéhokoľvek dôvodu nemohli byť deti od začiatku dojčené z prsníka, je dôležité začať 6 – 8 hodín po pôrode odsávať materské mlieko (vhodná v tomto prípade je elektrická odsávačka na obe prsia), aby sa laktácia stimulovala.

Deti by mali byť dokrmované týmto odsatým mliekom.

Jedna pani spomína: „Áno, odsávala som, ale len spočiatku, „pri rozjazde". Keď som plne dojčila, už nebolo čo.“ Ďalšia pridáva svoju skúsenosť: „V pôrodnici sa mlieko nosilo nedonoseným deťom, než sa samy naučili sať.“

V prieskume uverejnenom na istej internetovej stránke mamičky uvádzali asi v 75 % prípadov nejaký problém v začiatkoch dojčenia, najmä v súvislosti so zmieneným cisárskym rezom a umiestnením detí na JIS v inkubátoroch. Dve mamičky trojčiatok uviedli dojčenie pomerne bez problémov, jedna hneď od začiatku, druhá zhruba po 3 týždňoch. Pre zaujímavosť – uvádzali, že trojičky sa dojčia tzv. „kolotočom“, teda dve sa dojčia a tretie má umelé mlieko. Pri ďalšom kŕmení sa vystriedajú.

Možno dojčiť trojčatá bez prikrmovania?

Myslím, že aj trojčatá sa dajú dojčiť bez kombinovania s umelou výživou – pokiaľ má mamička dostatok mlieka, tak sa môžu dojčiť aj postupne a každé dostane prsník vtedy, keď to potrebuje.

Mamičky na dojčenie dvojčiat/trojčiat spomínajú aj takto:

„Dvojčatá som plne dojčila len vďaka mojej tvrdohlavosti a dobrej pripravenosti. Odborne mi nikto neporadil. Pomoc som našla len na linke dojčenia.“
„U nás boli problémy s oddelením detí – boli v inkubátore. Táto pôrodnica nepodporuje dojčenie takýchto detí – mohla som sa na ne chodiť len pozerať. Boli kŕmené odstriekaným mliekom a dokrmované umelým. Potom sa už nedokázali prisať na prsia a vypiť viac než 5 ml (s pomocou laktačnej poradkyne sme to skúšali ešte mesiac, ale nepodarilo s nám to).“
„Pre nízku pôrodnú hmotnosť bolo potrebné spočiatku kŕmiť deti sondou, neskôr dokrmovať, a od jedného mesiaca boli výlučne dojčené.“
„Obe deti sa nevedeli prisať, spočiatku pomohlo dojčiť ich cez klobúčik každú zvlášť. Po dvoch mesiacoch sa naučili piť bez klobúčika a dojčila som ich obe naraz.“

Vidíte, že mamičky musia riešiť rôzne situácie, tie začiatky bývajú ťažké. Ale pokiaľ máte podporu, vytrváte a problémy vyriešite (pokiaľ sa to dá), dojčenie sa podarí a stojí to za to.

76 % žien z tohto prieskumu dojčilo svoje dvojičky/trojičky dlhšie než 3 mesiace.

Dôležité je vybrať si správnu polohu

Niektoré mamičky dávajú prednosť dojčeniu jedného dieťaťa, iné dojčia obe deti z oboch prsníkov súčasne. Niektoré mamičky striedajú prsníky medzi deťmi, iné prikladajú každé dieťa k prsníku, ktorý uprednostňuje.

Vo všeobecnosti sa odporúča dojčiť obe deti súčasne, šetrí to čas mamičky. Zo začiatku je možné deti pri prsníkoch striedať, aby sa laktácia dostatočne rozbehla – najmä ak jedno dieťa saje lepšie ako druhé. V tom prípade môže lepší „savec“ pomôcť rozdojčiť i druhý prsník.

Neskôr (približne po mesiaci) je lepšie, keď má každé dieťa svoj prsník, v ktorom sa tvorba mlieka prispôsobí jeho konkrétnym potrebám. A to nielen množstvom, ale aj zložením mliečka. Tiež je to dobré pre istotu mamičky, že dieťa vypilo dostatok zadného mlieka.

Ako sa dojčia dvojčatá?  

NARAZ

  •  S pomocou vankúša na dojčenie, v bočnej futbalovej polohe.
  • Tvorí sa dostatok prolaktínu pre dve deti.
  • Šetrí matke čas.
  • Každé dieťa môže mať svoj vlastný prsník, ale prsníky sa môžu aj striedať (napr. ak má jedno dieťa problém s vyprázdňovaním prsníka, ak „potrebujú zmenu“ a pod.).
  • Jedno dvojča pomáha druhému (napr. ak má jedno problém s uvoľňovaním mlieka a nie je ochotné sať, kým sa mlieko spustí, druhé dvojča satím zabezpečí spustenie let-down reflexu).
  • Pomáha zachovať a rozvíjať vzťahovú väzbu medzi dvojčatami z prenatálneho vývinu.

NA POŽIADANIE – INDIVIDUÁLNE

  • Keď sa zobudí na kŕmenie len jedno dieťa, nie je potrebné budiť aj druhé.
  • Matka sa učí vnímať každé dieťa ako jedinečnú, samostatnú bytosť.
  • Matka venuje individuálnu pozornosť, napĺňa individuálne potreby každého dieťaťa, tým buduje ich individualitu; aj jednovaječné dvojčatá môžu byť „každé iné“.
  • Podporuje to vytvorenie vzťahovej väzby medzi matkou a dieťaťom.

Pre úspešné dojčenie je vhodné kombinovať počas dňa oba spôsoby.

Čakáte dvojičky?

  • pripravte sa na pravdepodobne zložitejšie šestonedelie, predvarte, nachystajte, dohodnite si posily na pomoc v domácnosti;
  • vlastnú odsávačku asi oceníte i využijete;
  • ak ste s deťmi, prikladajte ich podľa základných zásad dojčenia – neobmedzujte ich v dĺžke dojčenia;
  • ak ste od detí oddelená, začnite s odsávaním po 6 – 8  hodinách;
  • ak dieťa nemá vyvinutý sací reflex, požiadajte o pomoc personál novorodeneckého oddelenia a dokrmujte ho niektorým z alternatívnych spôsobov;
  • ak deti treba dokrmovať, najideálnejšie je vaše odsaté mlieko;
  • ak sú deti zároveň spavé, majú novorodeneckú žltačku, mali by ste si dať obzvlášť pozor na to, aby boli prisaté dostatočne často, aj keď musia absolvovať fototerapiu;
  • na začiatok vám pomôže viesť si záznam, ktoré dieťa kedy bolo na ktorom prsníku.

Môže vás zaujímať:

Kedy sa nad dojčením netrápime?
Prvé dni po narodení alebo Čo vás môže zaujímať (nielen) ako rodičov dvojčiat

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: