Čo sa deje s novorodencom po pôrode?

Redakcia | 21. apríl 2017
Čo sa deje s novorodencom po pôrode?

Dieťatko je konečne na svete. Čo ho však bezprostredne po pôrode čaká?

Šťastie, radosť, úľava…, to sú pocity, ktoré mamička cíti vo chvíli, keď je bábätko na svete. Zásadné pre zdravie dieťaťa i matky je šetrné vedenie pôrodu a spolupráca pediatra, pôrodníka, pôrodnej asistentky a v neposlednom rade samozrejme matky.

Pre dieťa je pôrod obrovská udalosť, jeho telo sa musí vyrovnať so zásadnými zmenami.

Čo čaká bábätko po priechode pôrodnými cestami

Ihneď po pôrode je (prípadne by malo byť!) dieťatko položené na matkino brucho. To má nielen psychologický efekt, ale dotyk matkinho tela, jej vôňa a hlas pomôžu bábätku prekonať počiatočné zmeny.

Ešte na pôrodnej sále ho ošetrí pôrodná asistentka i pediater. Pokiaľ je to nutné, vykoná sa odsatie tekutiny z dutiny ústnej a nosohltanu (dnes sa už neprevádza všetkým novorodencom). Potom je prestrihnutá pupočná šnúra. 
Prečítajte si: Bonding – magické hodiny po pôrode

Všetko o pupočnej šnúre

Pupočná šnúra alebo pupočník meria zhruba pol metra a je to povrazec ciev prepojujúcich placentu a plod, čím je zaistená v priebehu tehotenstva výživa dieťatka a zároveň je zabezpečené aj odvádzanie odpadových látok z jeho telíčka.

Po pôrode si už bábätko musí poradiť samé a je potrebné toto puto medzi ním a matkou prestrihnúť. To sa dá vykonať ihneď po narodení, je však lepšie počkať pár minút, než prestane pulzovať.

Ale nebojte sa, neobsahuje žiadne nervy, takže to nie je bolestivé ani pre matku, ani pre dieťa. Na dvoch miestach, jedno je smerom k dieťaťu, druhé k placente, sa vykoná podviazanie, dnes už častejšie zasvorkovanie, a medzi nimi sa pupočník prestrihne. Prestrihnutie môže urobiť aj otecko.

Prečítajte si: Placenta - akú má v tehotenstve funkciu?

Prvé vyšetrenie novorodenca

Teraz ste už dve samostatné bytosti a je čas na prvé vyšetrenie novorodenca. To sa väčšinou vykonáva na vyhrievanom lôžku v novorodeneckej časti. V tejto dobe mamička porodí placentu a lekár vyšetrí a ošetrí pôrodné cesty.

Pokiaľ je pri pôrode ocko a všetko prebieha bez komplikácií, môže byť pri prvom ošetrení novorodenca prítomný.
  • bábätko sa zváži a zmeria;
  • je utreté sterilnou, nahriatou plienkou, je označené menom na stehne;
  • ako prevenciu krvácania dostane injekciu vitamínu K;
  • do očí, respektíve do spojivkových vakov, sa aplikujú očné kvapky ako prevencia zápalu spojiviek.
Počas celej tejto doby sa u novorodenca hodnotia jeho životné prejavy – tzv. Apgar skóre.

Čo je Apgar skóre?

Skóre podľa Apgarovej, pomenované podľa americkej lekárky Virginie Apgarovej, je medzinárodný bodovací systém. Hodnotí sa 5 prejavov novorodenca (srdcová činnosť, dych, svalové napätie, reakcie na podnet a farba pokožky), každý z nich je hodnotený od nuly do dvoch bodov.

Stav sa posudzuje v 1., 5. a 10. minúte života. Body sa potom spočítajú, maximálne môže novorodenec získať 10 bodov pri každom hodnotení, napr. Apgar: 10-10-10.

Počas prvého merania máva novorodenec nižšie známky, hodnotenie z 5. a 10. minúty je už vyššie. Pokiaľ novorodenec dosiahne 8 – 10 bodov, možno ho považovať za zdravého.

Ak dosiahne 4 – 7 bodov, potrebuje dieťa pomôcť, napríklad prísunom kyslíka, 0 bodov znamená, že sa novorodenec narodil bez známok života.

Prvé vyšetrenie lekárom

Pediater si všíma veľa kritérií a u novorodenca postupuje postupne od hlavy dolu ku končatinám. Základom vyšetrenia je zistiť vrodené vývojové chyby a v prípade potreby zaistiť novorodencovi akútnu prvú pomoc pri ohrození životných funkcií.

Pri koži sa hodnotí jej farba, prekrvenie, prípadne znamienka, mílie či novorodenecký erytém (t. j. začervenanie kože). Pri hlave posúdi pediater jej tvar a veľkosť, prehliadne oči, nos, uši, ústa i ústnu dutinu.

Vyskúša pohyblivosť krku. Ďalej sa počúvaním vyšetrujú pľúca kvôli vylúčeniu vrodenej srdcovej chyby. Na hrudníku lekár sleduje tvar prsnej bradavky a pohmatom vyšetrí orgány brušnej dutiny.

Pri vyšetrení genitálií sa u dievčatiek zisťuje, či veľké pysky prekrývajú malé (známka donosenosti), prípadne sa hodnotí výtok z pošvy (v tejto dobe môže byť aj fyziologický). U chlapcov sa zisťuje prítomnosť semenníkov, či sú zostúpené v miešku, či retinované v dutine brušnej.

Pri končatinách lekár posúdi prípadné vývojové chyby, eventuálne pôrodné úrazy, napr. zlomeninu kľúčnej kosti, ktorá býva častá pri protrahovaných (dlhotrvajúcich) pôrodoch a pre bábätko neznamená žiadne ďalšie riziko.

Táto zlomenina sa nemusí ani fixovať a pri šetrnej starostlivosti o dieťatko sa sama zahojí v prvých týždňoch života. Pri celkovom vyšetrení ďalej lekár hodnotí chovanie, pohyblivosť a prítomnosť základných reflexov novorodenca.

Súčasťou prvého vyšetrenia je aj hodnotenie zrelosti plodu, tzv. gestačný vek. Ten možno v tehotenstve odhadovať na základe gynekologických vyšetrení, z dátumu poslednej menštruácie, prvých pohybov plodu a výsledkov ultrazvukových vyšetrení.

Prečítajte si: Dobrodružstvo života sa začína: Prvé vyšetrenie novorodenca

Čo čaká bábätko po prvom vyšetrení?

Toto všetko sa deje v prvých zhruba pätnástich minútach života dieťaťa. Potom je novorodeniatko zabalené a prenesené späť k mamičke, tam naň čaká ďalšia dôležitá úloha. Priloženie k prsníku je nutné vykonať do pol hodiny po narodení, aby sa u matky podporila laktácia. 

Dnes je už samozrejmosťou, že je bábätko ošetrované v blízkosti matky. Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať od 22 do 25 °C, novorodenec je totiž veľmi citlivý na zmeny teploty okolitého prostredia. Manipulácia s ním musí byť šetrná, bez prudkých pohybov a hlasitých zvukov.   

Každá pôrodnica má iné zvyklosti. Niekde sa napríklad prevádza priloženie k prsníku ešte pred prvým vyšetrením dieťaťa. Preto je dôležité, aby ste si všetko zistili ešte pred pôrodom a vybrali si také zariadenie, ktoré vám bude vyhovovať.  

Čím sa vyznačuje zrelý, donosený novorodenec

Jeho celková dĺžka je okolo 48 – 52 cm, hmotnosť od 2 500 do 3 800 g. Koža je ružová, bez prítomnosti výrazného ochlpenia, nelúpe sa, len na ramenách a chrbátiku je zvyšok lanuga. Na nose sa môžu vyskytovať belavé bodky, tzv. mílie.

Na temene hlavy a očných viečkach sú rozšírené cievy ako dôsledok priechodu pôrodnými cestami. Novorodenec má dostatok podkožného tuku, vytvorené obočie a riasy, vlasy môžu byť niekedy i niekoľko centimetrov dlhé.

Nechty presahujú končeky prstov. Lebečné kosti sú tvrdé, hmatateľná je iba malá a veľká fontanela. Malé pysky ohanbia sú prekryté veľkými, u chlapcov sú zostúpené semenníky.

Celkom vyvinuté sú aj prsné dvorce. Ušné lalôčiky majú vyvinutú chrupavku. Zrelý novorodenec hlasno kričí, živo sa pohybuje a má vyvinutý sací reflex

Prečítajte si: Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: