Bezpečná domáca masáž bábätka: 11 tipov pre rodičov

Redakcia | 30. marec 2017
Bezpečná domáca masáž bábätka: 11 tipov pre rodičov

Chcete svojmu bábätku dopriať masáž a neviete, ako začať a na čo dávať pozor? Prinášame vám 11 dôležitých informácií.

Pri masáži bábätka sa riaďte týmito odporúčaniami

  • Miestnosť musí mať príjemnú teplotu (v prípade novorodencov 24 – 26 °C, neskôr postačí teplota okolo 22 – 24 °C) a vyvetraná.
  • Ak domácnosť zdieľajú domáci miláčikovia, ako sú psy a mačky, je vhodné ich v tejto chvíli ponechať mimo. Sú na to síce niekedy odlišné názory, ale predsa len, masáž bábätka by mala byť intímnou chvíľou medzi dieťatkom a mamičkou. Líškajúce sa zviera, hoci akokoľvek milé, ju vždy naruší.
  • Optimálne je ticho, prirodzené zvuky prírody alebo upokojujúca hudba, najmä, ak bola dieťaťu púšťaná ešte v prenatálnom období. Mimoriadne účinné je však tiché melodické pospevovanie mamičky. V priebehu masáže striedavo spievajte a na svoje dieťatko hovorte, udržujte očný kontakt.
  • Vaše oblečenie by malo byť mäkké, príjemné, budete totiž svoje dieťatko pridržiavať na svojom tele – na nohách. V prípade súkromia využite intimitu a masírujte dieťatko neoblečená. Kontakt „koža na kožu“ je preň prirodzený a najpríjemnejší.
  • Pohodlne sa usaďte, najlepšie na podložke alebo na deke na zemi, môžete byť podopretá vankúšom. Nohy natiahnite tak, aby ste na ne mohli položiť vyzlečené bábätko. Pokiaľ vám však takáto poloha nevyhovuje, môžete dieťatko masírovať aj na posteli alebo na prebaľovacom pulte.
  • Oplatí sa mať pod sebou a poruke plienku, prípadne hygienické obrúsky, ak dôjde k malej nehode, nebudete nervózna. Naučte sa v takom prípade nezmätkovať, na bábätko naďalej pokojne hovorte a v pohode ho zbavte nečistôt. Keď sa príliš rozruší a na pokračovanie masáže bude reagovať s nevôľou, ukončite ju a upokojte ho v náručí spôsobom, ktorý sa vám najlepšie osvedčil.
  • Nikdy bábätko nevyzliekajte a nemasírujte studenými rukami, vždy z nich najprv odstráňte prstienky, náramky, hodinky a zohrejte si ich (šúchaním dlaní o seba). Zvážte, či dĺžka vašich nechtov nemôže dieťa poraniť, prípadne vám skomplikovať požiadavku na uvoľnené rytmické pohyby rúk.
  • Základným princípom masáže je, že ťahy sa začínajú od stredu telíčka smerom von a každý sa má aspoň trikrát opakovať. Ťahy sú rytmické, nemeňte tempo.
  • Na telíčko nesmiete príliš tlačiť. Hladenie je základ, neskôr môžete tlak jemne prehĺbiť, ale vždy si to žiada vašu empatiu, citlivosť voči signálom drobčeka, že už treba skončiť.
Problém je v tom, že silný tlak je zlý a príliš slabý málo účinný, vaša neistota, navyše, navodí neistotu bábätka. Ale pri vnímavosti a s použitím materskej intuície to nie je také zložité, ako to vyzerá.
  • Rovnako veľký pozor, ako pri bežnom držaní bábätka, dávajte pri masáži na hlavičku!
  • Pri masáži začínajte prednou časťou tela. Umožňuje očný kontakt a dieťatko sa ľahšie uvoľní. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: