Baby rekordy

Nataša Klárska | 26. júl 2017
Baby rekordy

Guinessova kniha rekordov obsahuje rôzne rekordy, aj také, ktoré sa týkajú našich najmenších. Tu je zopár z nich.

Rekordne najväčšie bábätko

Narodilo sa v roku 1995 mamičke v Taliansku a vážilo niečo nad 10 kíl. Smutnou správou však je, že po pár hodinách zomrelo.

Na Slovensku je rekordmanom v hmotnosti malý Matúško, ktorý sa narodil v roku 2012 a vážil 6 kíl. Častou príčinou rodenia sa takýchto veľkých detí je neliečená cukrovka matky počas tehotenstva, o ktorej často ani netuší.

Táto choroba sa môže preniesť aj na dieťa, ktoré tak začne počas 9 mesiacov v brušku neúmerne priberať.

Rekordne najmenšie bábätko

V roku 2011 sa narodilo dieťatko, ktoré vážilo iba 200 g. Hoci mu lekári nedávali príliš veľkú nádej na prežitie, podarilo sa ho zachrániť a po piatich náročných mesiacoch mohlo so svojou mamičkou odísť z nemocnice domov.

Predčasne narodené dieťa

Rekordne najstaršia mamička

Bola ňou žena zo Španielska, ktorá porodila vo svojich 67 rokoch. Stalo sa tak po umelom oplodnení, ktoré sa vydarilo po niekoľkých neúspešných pokusoch.

Žena porodila zdravé dvojičky. Jej radosť však trvala iba dva roky. Vo veku 69 rokov zomrela a o deti sa starajú jej príbuzní.

Prečítajte si: Mamou v dvadsiatke? Prečo nie?!

Rekordne najplodnejšia matka

Existujú záznamy z 18. storočia, v ktorých sa uvádza, že istá ruská žena za svoj život porodila až 69 detí. Tento rekord sa jej podaril i vďaka tomu, že viackrát porodila dvojčatá či viacerčatá.

Najviac ich údajne bolo sedem. Nuž, ktovie, či nešlo o omyl vtedajšieho „matrikára“ alebo o skutočne zaručenú informáciu.

Viacerčatá

Žena z Brazílie vraj v roku 1946 porodila až desať detí, z toho osem chlapcov. K tomuto číslu sa dopracovala prirodzenou cestou, nie umelým oplodnením.

Dve, tri, štyri, päť?! alebo Viacplodová gravidita

Zdroje: parents.com, news.brow.edu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: