Bábätká s nadváhou začínajú loziť po štyroch neskôr!

Redakcia | 6. november 2016
tucne babo liezt lozit

Kedy by mali deti začať loziť po štyroch?

Spravidla v ôsmom či deviatom mesiaci (niektoré skôr, iné neskôr) začínajú deti loziť – je to veľmi dôležitý míľnik v ich vývine. Lozenie totiž podporuje vývin motoriky, trénuje kĺby a svaly. Predchádzajúce tvrdenia odborníkov, že lezeniu musí predchádzať napríklad plazenie sa po bruchu,  sú už  prekonané.

Lozenie by malo predchádzať sedeniu

Mnohé bábätká začínajú loziť, keď vedia dobre a bez pomoci sedieť, ale ortopédi majú väčšiu radosť vtedy, ak lozenie po štyroch predchádza sedeniu. Napokon, aj mnohé výskumy potvrdzujú, že z hľadiska vývoja je lepšie ak, deti najprv lezú a až potom sedia. Hlavne mnohé obézne bábätká najprv vedia dlhodobo sedieť v jednej polohe a k tak dôležitému lezeniu po štyroch sa často už nikdy nedostanú - zo sedu sa skôr či neskôr postavia a začnú rovno chodiť.

Obézne deti začínajú neskôr loziť i chodiť

Podľa amerických vedcov môže viesť nadváha u dojčiat k spomaleniu ich motorického vývoja. Pritom pozorovali u 200 detí vo veku 3 mesiace až 1 rok, že  obézne deti  začali liezť a chodiť neskôr. Mnohé obézne deti dokonca fázu lezenia úplne preskočili.

Prečítajte si aj: Detská obezita

Ak sa potvrdia tieto výsledky v ďalších štúdiách, bude to znamenať pre obézne deti nebezpečný začarovaný kruh. Tieto deti majú z dôvodu svojej váhy redukovaný pohybový rádius a trénujú svoje motorické schopnosti menej ako ich rovesníci s normálnou váhou.

Chýbajúca obratnosť a obmedzená pohyblivosť oberajú deti aj o radosť zo športovania, takže takýto vývoj smeruje k tomu, že z obézneho dieťaťa vyrastie obézny dospelý.

Mohlo by vás zaujímať:  Nelezie vaše bábätko? Ako ho naučiť liezť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: