Prírodná medicína: Aromaterapia pre najmenších

redakcia MAMA a ja | 30. október 2017
Prírodná medicína: Aromaterapia pre najmenších

Aromaterapia je súčasťou prírodnej medicíny. Vvyužíva sa pri liečbe rôzny ochorení prostredníctvom éterických olejov. Tie sa získavajú z čerstvých rastlín destiláciou vodnou parou, lisovaním alebo extrakciou. Prírodné rastlinné oleje vedia vďaka svojej vôni vytvoriť výnimočnú atmosféru.

Aromaterapia ako liečebná metóda

Predovšetkým sa osvedčili ako šetrný liečebný prostriedok proti najrôznejším neduhom. Obzvlášť vhodné sú na liečbu a prevenciu pred chorobami u našich najmenších.

Éterické oleje možno použiť viacerými spôsobmi. závisí to od problému, ktorý potrebujeme odstrániť i od veku pacienta, ktorému treba pomôcť.

Prečítajte si: Nekašlite na kašeľ! Tipy a babské rady, ktoré musíte vedieť!

Ako používať éterické oleje?

Môžeme ich kvapnúť do aromalampy, použiť rozprašovač, aplikovať na konkrétne miesto pomocou vlastného masážneho oleja. využívajú sa i kúpele či obklady. 

Pár kvapiek kvalitného oleja môžeme deťom nakvapkať napríklad priamo na plienku pod hlavou, vankúš či šatku obviazanú okolo krku. Cez kyslíkové bunky sa liečivé látky dostanú do krvného obehu a po pár minútach začínajú blahodarne pôsobiť.

Éterické oleje sú veľmi silno koncentrované, preto ich treba pred použitím riediť. S dávkovaním olejov to netreba preháňať. Najmä pokiaľ ide o bábätká a malé deti.

Oleje nepoužívajte na tvár (najmä v blízkosti očí a úst) a tiež na ruky – deti môžu mať potrebu cmúľať si prsty alebo trieť oči. Oleje by ich v tomto prípade mohli na slizniciach dráždiť.

Pre deti používame vždy 100% prírodné éterické oleje, ktoré je potrebné skladovať na chladnom a tmavom mieste.

Prečítajte si: Voňavá terapia – aromaterapia

Vhodné základné oleje pre deti

Mandľový – najvhodnejší olej od narodenia, najmenej alergénny. Skvele vyživuje kožu. Ideálne ošetrenie pokožky po každom kúpeli aj pre baby masáže. Obsahuje vitamín E a omega-6.

Marhuľový – voňavý olej pre najmenších, vyživuje aj regeneruje kožu. Obsahuje vitamíny A a E.

Makový – je veľmi obľúbený pre svoju vôňu, upokojujúce účinky (vhodné použitie pred spaním) a vysoký obsah vápnika.

Jojobový – má blahodarné účinky na pokožku, skvele ju udržuje hebkú a chráni ju pred vysušovaním. Tento olej je vhodný v lete, obsahuje ochranný faktor č. 4.

Kokosový – zjemňuje a chráni pokožku detí, taktiež je obľúbený pre svoju vôňu.

Prečítajte si: V čom spočívajú pozitíva inhalovania?

Vhodné esenciálne oleje pre deti

Citrusy

Táto skupina esenciálnych olejov je veľmi využívaná v detskej aroma lekárničke. Jednak navodzujú dobrú náladu, ale predovšetkým majú ochladzujúci účinok, teda dokážu znižovať teplotu. Ideálny pre malé deti je mandarínka.

Stromy

Väčšina malých detí neustále bojuje s nádchou. Stromy sú ideálne na liečbu aj prevenciu zápalu horných dýchacích ciest. Do tejto skupiny sa radí aj eukalyptus, len u neho opatrne, pre deti je vhodný iba Eukalyptus radiata, ostatné sú príliš silné.

Levanduľa

Najvšestrannejší a najpoužívanejší esenciálny olej. Oproti ostatným nie je nutné riediť ho so základným olejom a možno ho aplikovať priamo na kožu. Vhodný je najmä pri akomkoľvek zranení, popáleninách, uštipnutí hmyzom (vyťahuje z tela živočíšne jedy) atď.

Riešite prechladnutie éterickými masťami? U detí buďte opatrní!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: