Anjelský úsmev bábätka - očarujúci, ale nie ozajstný

Redakcia | 8. december 2016
anjelský úsmev bábätiek

Anjelský úsmev „Pozri, náš malý spí ako anjelik!“ Mnohí rodičia milujú pohľad na spiace bábätko.

Nielen preto, lebo práve v týchto momentoch po namáhavom dni plnom zodpovednosti a nových výziev nastáva konečne trochu uvoľnenia, ale aj preto, lebo bábätká sú práve vtedy, keď blažene spia, jednoducho očarujúce.

Tzv. anjelský úsmev v spánku bábätiek je reflex

Obzvlášť krásne sú bábätká vtedy, keď v spánku vyčaria tzv. anjelský úsmev. Nejde však o skutočný úsmev, lebo pri anjelskom úsmeve sa nesmejú aj oči. To sa iba kútiky úst podvedome dvíhajú dohora ako následok reflexnej svalovej kontrakcie.

Má očarujúci anjelský úsmev prebudiť ochranné inštinkty dospelých?

Napriek faktu, že ide skôr o reflex, sú mnohí presvedčení o tom, že bábätká sa v prvých týždňoch života usmievajú vtedy, keď sa cítia dobre a sú spokojné. Iní sa zasa domnievajú, že anjelský úsmev má prebudiť ochranné inštinkty.

Nech už jeho príčina akákoľvek, alebo nech sa za ním skrýva akákoľvek konkrétna výpoveď, každý z rodičov pri ňom „mäkne“.

Mimochodom, schopnosť smiať sa je vo všeobecnosti vrodená. Tak si napríklad môžu aj nevidiace deti, ktoré nikdy nikoho nevideli smiať sa, získať náprotivok svojím očarujúcim úsmevom.

Prečítajte si aj:  Detský spánok v otázkach a odpovediach - 1. časť: spánok dojčaťa, SIDS

A kedy teda očakávať prvý ozajstný úsmev či smiech bábätka?

Prvý úmyselný úsmev sa bábätkám  podarí v 2. až 3.  mesiaci života a prvýkrát sa nahlas zasmejú až o ďalší mesiac až dva neskôr, teda vo veku štyroch či piatich mesiacov. Samozrejme, teraz hovoríme o smiechu ako úmyselnej  reakcii na preňho smiešnu či prekvapivú  udalosť.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Vývoj bábätka v 2. mesiaci života

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: