Alternatívne spôsoby kŕmenia: skúste kŕmenie pohárikom!

Redakcia | 18. október 2016
Alternatívne spôsoby kŕmenia: skúste kŕmenie pohárikom!

V predchádzajúcej časti sme sa pozreli, ako si poradiť, ak dieťatko nechce sať mliečko pri dojčení. Priblížili sme si možnosť kŕmenia dieťaťa cievkou po prste. Dnes sa pozrieme na kŕmenie pohárikom.

Prečítajte si: Alternatívne spôsoby kŕmenia

Treba však dať pozor na to, aby sme dieťatko mliečkom nezaliali a nezakuckalo sa, aby sme pohárik len priblížili k ústočkám dieťaťa a umožnili mu naberať tekutinu jazykom, podobne ako keď mačička pije z misky.

Kedy použiť na kŕmenie pohárik

Tento spôsob kŕmenia je takisto vhodný pre detičky, ktoré majú problém s prisatím sa na prsník. Podľa českej Laktačnej ligy je pohárik vhodný aj pre nedonosené deti od 30. týždňa postkoncepčného veku (vek od počatia)  a veľmi dobre sa osvedčil pri kŕmení detí s rázštepom pery či podnebia, pokiaľ dojčenie nebolo ešte stabilizované, či možné. Takéto kŕmenie sa dobre uplatňuje u detí s poruchou koordinácie satia a prehĺtania, pretože podporuje faktory nutné pre pohyb jazyka, tonus pier a rýchlosť svalových pohybov.

Dokrmovanie suplementorom

V prípade, že sa dieťa vie prisať, ale treba ho dokrmovať, je vhodnejšie použiť laktačnú pomôcku – suplementor. Podstata je podobná ako pri kŕmení cievkou. V tomto prípade má mamička cievku (cievky) prilepenú na prsník a dieťatko súbežne saje prsník a zároveň dostáva mliečko cez cievku. Okrem toho, že dostáva mliečko, ktoré potrebuje, takto zároveň stimuluje ďalšiu tvorbu mlieka – pretože zároveň saje prsník. Dôležité je povedať, že deti sa učia dojčiť dojčením. Aj z tohto dôvodu je táto pomôcka veľmi dobrá.

Môžete použiť buď originálny suplementor, alebo cievku napojenú na fľašu s odsatým mliekom. Originálny sulementor má podľa mňa výhodu v tom, že z neho vedú dve cievky, ktoré môže mať mamička na oboch prsiach. Potom zároveň môže pomerne jednoducho pri dojčení preložiť dieťa z prsníka na prsník – pokiaľ je to potrebné a spolupracuje. Tiež je vhodný pri dokrmovaní starších detí alebo pri dokrmovaní dvojičiek.

Používanie Suplementora sa javí výhodnejšie, než používanie striekačky, pohárika, prsta, alebo iný spôsob kŕmenia, pretože pri tomto spôsobe je dieťa na prsníku. Deti, rovnako ako dospelí, sa niečo naučia tým, že to robia. 

Okrem toho, dieťa dokrmované na prsníku získava aj mlieko z prsníka. Jack Newman uvádza aj iné dôvody, prečo je použitie práve tohto spôsobu výhodné: 

  • deti sa učia dojčiť dojčením,
  • matky sa učia dojčiť dojčením,
  • dieťa napriek tomu, že je dokrmované, dostáva aj matkino mlieko,
  • dieťa nebude odmietať prsník, čo sa často stáva, ak je dokrmované mimo neho,
  • dojčenie je proces, ktorý znamená oveľa viac než len prijímanie materského mlieka. 
Prečítajte si: Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

Ako používať suplementor

  • Je vhodné, aby vám použitie pomôcky ukázala osoba, ktorá s tým má skúsenosť.
  • Dieťa sa môže najskôr prisať k prsníku, napije sa hoc aj z oboch prsníkov a potom mu opatrne vložíte do úst cievku. Jack Newman odporúča dieťa od prsníka jemne odtlačiť tak, aby boli vidieť jeho ústočká. Potom do nich nasuňte hadičku, držiac ju medzi ukazovákom a palcom tak, aby ústila presne k zadnej časti úst dieťaťa a súčasne mierne dohora, smerom k podnebiu. Správne umiestnenie hadičky spoznáte podľa toho, že tekutina s výživou tečie hadičkou pomerne rýchlym tokom.
  • Ďalší spôsob je taký, že dieťa sa hneď na začiatku kŕmenia prisáva k prsníku aj k cievke umiestnenej na matkinom prsníku pri bradavke. Cievka môže byť prilepená na prsníku, ak to matka chce, ale nie je to nevyhnutné.
  • Cievka nemusí presahovať bradavku, pre správnu funkciu je hlavné, aby bola umiestnená za hranicou ďasien dieťaťa.
  • Je dobré používať cievku pri každom dojčení. Lepšie je dokrmovať 8-krát denne po 30 ml na každé kŕmenie, než podať 2 veľké dávky po 120 ml.
  • Pri originálnom suplementore je podrobný návod, obsahuje 3 druhy cievok s rôznou hrúbkou – umožňujú rôzny prietok mliečka.
  • Okrem učenia sa dojčiť dojčením by používanie suplementora malo aspoň mierne zvýšiť produkciu materského mlieka. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: