Aký je život s „refluxovým“ dieťaťom?

Redakcia | 24. máj 2018
reflux, režim, novorodenec

Pre niektorých možno trocha náročnejší, pre iných veľmi málo odlišný od života s bežným dojčaťom. Čo sa týka liečby refluxu, pri miernych stavoch sa jedná len o konzervatívnu liečbu – teda režimové a diétne opatrenia.

Všetko, čo potrebujete vedieť o refluxe

Možno budete trochu viac prať – lebo vaše dieťatko bude mať vďaka grckaniu väčšiu spotrebu oblečenia.

Možno budete príliš unavení z častého a dlhého nosenia svojho potomka. Pokiaľ viete, že práve nosenie robí vášmu bábätku dobre, treba len nájsť spôsob, ako mu to dopriať a zároveň mať aspoň na nejaký čas voľné ruky a neprísť o chrbát. 

Režimové opatrenia

Zahŕňajú zvýšenú polohu všade tam, kde dieťa spí alebo sa hrá počas bdenia. Vhodná poloha v spánku je na chrbátiku, podložka by mala zvierať  30 – 40 stupňový uhol s vodorovnou rovinou.

U detí nad 1 rok je odporúčaná poloha na ľavom boku s mierne zvýšenou polohou hlavičky. Ak je dieťa v postieľke, treba podložiť matrac (alebo nožičky postele), nie hlavičku dieťaťa. Pod matrac môžete dať vankúš alebo poskladanú deku.

Počas bdenia zabezpečíte zvýšenú polohu napr. v polohovacom ležadle (len na nevyhnutne potrebný čas, nie na celý deň!), na vankúši položenom na podložke – dieťa je na ňom položené od pása nahor, nielen pod hlavu!

Nosením v šatke či inom nosiči môžeme bábätku pomôcť. Skúsenosť je taká, že matky, ktoré sú viac „nosivé“ na základe svojho presvedčenia, ohlasujú problém s refluxom menej často.

Dobrá poloha pri nosení bábätka je tzv. tigrík – keď dieťa leží na predlaktí dospelej osoby tváričkou smerom dole.

Diétne opatrenia

Sú o zahustení stravy. Aj keď dieťa výlučne dojčíte, môžete mu niekoľko minút pred kŕmením podať prípravok na zahustenie stravy.

Deti s refluxom treba kŕmiť častejšie a v malých množstvách. Je potrebné dbať na odgrgnutie a na šetrnú manipuláciu s dieťaťom po jedle.

Bábätká môžu vyžadovať odgrgnutie aj niekoľkokrát počas jedného dojčenia, po 2-3 minútach. Zvyčajne to zistíte podľa toho, že dieťatko počas pitia plače, odvracia sa alebo „jeduje“ na prsníku. Takáto reakcia môže mať však aj iné príčiny: mliečko tečie pomaly alebo naopak prirýchlo.

Chirurgická alebo farmakologická liečba nastupuje len vo výnimočných prípadoch a musí o nej rozhodnúť detský gastroenterológ.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: