Ako zvládnuť bolesti bruška?

Redakcia | 25. september 2017
Ako zvládnuť bolesti bruška?

Dá sa bolesť bruška u detí ovplyvniť stravou? Čo robiť a ako ju zvládnuť?

Vaša otázka:

Náš synček máva akosi pričasto bolesti bruška, a tak by som chcela vedieť, čomu sa máme v stravovaní vyhnúť a čo naopak viac preferovať? Čítala som, že tzv. „nafukujúcim“ potravinám sa už dnes taký význam nedáva...Čo teda môže byť príčinou problémov?

Bolesti bruška trápia deti v rôznom veku

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Bolesti bruška patria k častým zdravotným ťažkostiam v každom období veku dieťaťa.

Je veľká škoda, že ste neuviedli vek svojho synčeka. Bolesti bruška by mal vždy posúdiť detský lekár a podľa potreby i detský gastroenterológ.

Nemožno ich brať na ľahkú váhu, pretože môžu signalizovať i vážnejšie  ochorenie.
 
No na druhej strane, dieťa do brucha lokalizuje bolesti aj zo vzdialených orgánov, pričom nevie bolesť charakterizovať.

Obzvlášť ťažko vie dieťa do 5. roku života určiť vyžarovanie, šírenie a lokalizáciu bolesti. Najmenšie deti ako bolesť označia aj hlad, črevnú peristaltiku pri vyprázdňovaní či nafukovanie (meteorizmus).

Pri bolesti brucha musíme vedieť charakter a lokalizáciu, častosť opakovania sa, začiatok, trvanie, vzťah ku časti dňa, ku dňom v týždni, vzťah k jedlu.

Dôležité sú faktory zlepšenia alebo zhoršenia: hra, mlieko, niektorá potravina, vzťah k dennému režimu (napr. odchod  do škôlky) sobota, nedeľa. 

Sledujeme i iné príznaky vo vzťahu k bolestiam bruška, a to horúčku, vracanie, zápach z úst, stolicu, bolesti hlavy, nechutenstvo, apatiu alebo dráždivosť, priberanie alebo chudnutie a močenie.

7 najčastejších príčin bolesti bruška

Dlhšie sa opakujúce bolesti bruška – chronické definujeme ako tie, ktoré sa vyskytujú  minimálne 3 razy za 3 mesiace. Chronické bolesti brucha sa vyskytujú až u 10 – 15 % detí, a to vo veku od 5 do 15 rokov.

Prečítajte si: 7 krokov k zmierneniu bolesti bruška

Čo môže byť príčinou bolestí bruška?

U menších detí patrí k najčastejším príčinám bolestí bruška intolerancia laktózy (mliečneho cukru). Môžete skúsiť vysadiť kravské mlieko a podávať synčekovi mlieko bezlaktózové, alebo celý rad kyslomliečnych výrobkov. Intoleranciu laktózy môžeme vylúčiť viacerými testami.

Alergia na kravské mlieko

Pri  potravinových alergiách, či už ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, vaječný bielok alebo iné  potravinové alergie, je potrebné odborné vyšetrenie gastroenterológa alebo imunoalergiológa a podľa ich odporúčania zaviesť diétu.

U detí bývajú časté bolesti bruška i pri parazitárnej infekcii. Požiadajte detskú pani doktorku vášho synčeka o vyšetrenie stolice na parazity, prípadne o zlepy z okolia konečníka.

Prekvapila ma vaša informácia, že sa nepripisuje „význam“ nafukujúcim potravinám. Každodenne majú nielen malé deti, ale i dospelí problém s plynatosťou. A to niekto viac a iný menej. Je to určite individuálne.

Každá mamička by mala prísť sama na to, čo jej dieťatko nafukuje. Zo skúseností poznáme viacero potravín, ktoré môžu mať častejšie takýto nafukovací efekt ako iné. Plynatosť alebo iné zažívacie ťažkosti by sa mali objaviť najdlhšie do 4 – 6 hodín od konzumácie podozrivého jedla.

Nafukovací či  nadúvací, kolikovitý účinok majú  najmä niektoré druhy zeleniny – cesnak, cibuľa, kapusta, karfiol, špenát, pažítka, petržlen, brokolica, hrach, fazuľa, kaleráb, reďkovka.

Z korením je to tymián, čierne korenie a z ovocia jablká, hlavne neošúpané. Vymenovaním týchto rizikových potravín nechcem povedať, že ich nemáte synčekovi vôbec podávať, samozrejme, podľa jeho veku.

No mali by ste odsledovať, ktorá z nich mu robí ťažkosti. Do jedálnička mu denne zaraďte iba jednu z nich, aby ste odlíšili, ktorá je tá inkriminovaná. Ak by vás nafukovanie vášho synčeka naďalej trápilo, požiadajte o odborné vyšetrenie.

9 tipov, ako zvládnuť koliku

Bruškové problémy detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: