Ako zosúladiť dojčenie dieťatka s prácou

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 28. marec 2017
Ako zosúladiť dojčenie dieťatka s prácou

Ak už začne dieťatko jesť prvé príkrmy, bude sa vám do práce či za inými povinnosťami odchádzať o niečo jednoduchšie, aj keď je ešte dojčené.

Ak je dieťatko staršie, je kombinácia práce a dojčenia ešte jednoduchšia

Často mi volajú alebo píšu mamičky s otázkou, ako majú ukončiť dojčenie, že dieťa už má rok, ony plánujú návrat do práce a „potrebujú dojčenie ukončiť“. Popravde, príde mi to ako zbytočná komplikácia a snažím sa ich vždy povzbudiť k tomu, aby kvôli návratu do práce (alebo do školy) s dojčením neprestávali.

Zvyčajne v tomto čase dieťatko nie je na prsníku už tak často, obvykle papá dosť príkrmov – s tými si potom vystačí cez deň a mamička dojčí tri – štyri razy do dňa – ráno pred odchodom do práce, poobede po príchode, večer a v noci – ako si dieťatko vypýta.

Netreba sa obávať, že by ste v takejto situácii, v tomto veku dieťaťa prišli o mlieko. Mliekotvorba stále funguje na báze ponuky a dopytu – čiže telo dostáva signál, koľko mliečka má tvoriť a toľko aj vytvorí. 
Prečítajte si: Dojčenie v škole alebo v práci – nie je problém

Odmietanie jedla v čase neprítomnosti mamičky

Niekedy sa stane, že dieťatko v čase neprítomnosti mamičky nechce papať. Alebo len veľmi málo. Sama som to zažila, keď mal syn osem mesiacov a odchádzala som pracovať na zhruba 9 hodín mimo domu.

Spočiatku som to prežívala ťažko a obávala som sa, či to tak bude v poriadku. Niežeby nejedol celých 9 hodín, ale nepapal tak často, ako keď som bola doma a odsaté mlieko odmietal úplne.

Postupne som zistila, že toto sa deje pomerne bežne, dieťa si otočí režim kŕmenia, následne sa dojčí často podvečer a potom častejšie aj v noci.

Ak by ste boli v takejto situácii, možno nebude potrebné ani časté odstriekavanie cez deň. Dieťa v noci dostatočne vyprázdňuje prsníky, nemalo by dochádzať k prepĺňaniu.

Aj tak by však bolo dobré raz do dňa prsia odsať, aby sa uvoľnil prípadný tlak v prsiach. Odsatím si zároveň robíte zásobu mliečka na kŕmenie v čase vašej neprítomnosti. 

Môže sa vám prihodiť samovoľné vytekanie materského mlieka

Niekedy sa stane, že počas dlhšieho nedojčenia začne mliečko spontánne vytekať. Možno budete potrebovať tampóny do podprsenky, aby vám mlieko nepresakovalo cez oblečenie. K dispozícii máte papierové, alebo – podľa mňa ešte lepšie – bavlnené prateľné, alebo tampóny z buretového hodvábu, ktoré majú najlepšiu ochrannú funkciu na pokožku bradaviek a dvorcov.

Pri vytekajúcom mlieku môžete vyskúšať ešte zberné mušle, ktoré sa vkladajú priamo do podprsenky.

Skúsenosti mamičiek, ktoré dojčili a popri tom pracovali

O tom, že dojčenie súbežne s prácou, či štúdiom, je úplne v pohode zvládnuteľné, vás nemusíme presviedčať. Hovoria o tom skúsenosti samotných mamičiek:

Evka:

„Pracujem od synových troch mesiacov. V prvom polroku, do malého 7. mesiacov som  ho dojčila a prebaľovala vždy v práci, vždy ho niekto z rodiny priniesol.

Keď sme už zavádzali príkrmy, tak som dojčila ráno pred odchodom a potom po príchode z práce. Nikdy som mlieko neodsávala a dojčím až doteraz, pričom už rok pracujem na plný úväzok.“

Gréta:

„Ja pracujem dva dni v týždni. Dcéra má 6,5 mesiaca, ráno ju nadojčím, počas obeda príde manžel s malou za mnou – znova ju nadojčím. A poobede už som doma. Medzitým si dcéra dá obed – zeleninku, a olovrant.

Dá sa to, ale prvý deň som utekala domov, lebo mi išiel prsník prasknúť, tak teraz pre istotu nosím aj odsávačku. Večer sem-tam odsajem mlieko, aby bola zásoba na ďalší deň.“ 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: