Ako vybrať vhodného pediatra pre dvojčatá

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 25. február 2017
Ako vybrať vhodného pediatra pre dvojčatá

Starostlivosť o dvojčatá (a samozrejme aj viacerčatá) je náročnejšia ako starostlivosť o deti narodené za sebou, či jedináčika, a to aj čo sa týka frekvencie návštev u detského lekára.

Preto je veľmi dôležité vybrať si správneho lekára. Či už ste skúsený rodič, alebo iba čakáte prvých potomkov, tak či tak sa nevyhnete úvahám o tom, aký lekár bude pre deti najvhodnejší.

Zdravotnú starostlivosť poskytuje deťom pediater

Na rozdiel od niektorých iných krajín sa nemusíte zaoberať otázkou, či vybrať všeobecného lekára, ktorý pravidelne ošetruje celú vašu rodinu, alebo špecialistu – pediatra. U nás platí pravidlo, že sa o deti od narodenia po maximálne 19. rok veku stará praktický lekár pre deti a dorast a ku všeobecnému lekárovi pre dospelých môžu deti prísť najskôr po dovŕšení pätnásteho roku veku.

Pediater je navyše najlepšie oboznámený s najčastejšími zdravotnými problémami detí. Záleží na tom, aké vaše deti budú a či budú tiež potrebovať aj iných lekárov – špecialistov. Ak sa narodia dvojčatá predčasne, budú v starostlivosti neonatológa (lekára, ktorý sa špecializuje na starostlivosť o predčasne narodené deti a ich liečbu a o deti sa stará v nemocnici).

Prečítajte si: 

Ako spoznám dobrého pediatra? Prezradíme vám 7 jednoduchých krokov, vďaka ktorým nešliapnete vedľa!

Niektoré dvojčatá budú vyžadovať aj následnú starostlivosť iných špecialistov, napr. kardiológa, pneumológa, ortopéda, neurológa či fyzioterapeuta.

Ako nájsť toho správneho pediatra?

Určite budete hľadať lekára, ktorý vám osobne bude čo najviac vyhovovať. Jedným z prvých kritérií je, či má vybraný lekár zmluvu s vašou poisťovňou. Opýtajte sa priateľov a susedov na ich skúsenosti a odporúčania.

Ak navštevujete klub dvojčiat, môžete sa opýtať aj tam. Na internete nájdete zoznam pediatrov v mieste vášho bydliska, na internetových diskusiách môžete taktiež získať cenné skúsenosti. Potom, čo si vytipujete pediatra, choďte sa pozrieť do jeho ordinácie a dohovorte si s ním stretnutie.

Najlepšie ešte pred narodením dvojčiat (pretože lekára musíte mať dohodnutého už pred narodením dieťaťa, do 24 hodín od prepustenia z pôrodnice mu totiž musíte, resp. váš príbuzný, doručiť správu z pôrodnice) a pokiaľ možno v čase, keď vám nehrozí predpísaný pokoj na lôžku z dôvodov možného predčasného pôrodu, teda včas.

Zavolajte do ordinácie, vysvetlite im svoju situáciu, opýtajte sa, či berú nových pacientov, a objednajte sa.

Prečítajte si: Chcem dvojičky!

Pohovor s pediatrom, poloha ordinácie, vybavenie a čakáreň

Rovnako ako pri výbere nehnuteľnosti, aj v tomto prípade môže zohrať dôležitú úlohu pri výbere poloha ordinácie. Chce to nájsť ordináciu dobrého pediatra v mieste, ktoré je pre vás ľahko dostupné (to sa môže stať kameňom úrazu pre rodičov, ktorí už dieťa či deti majú, majú dobrého lekára, ten má však ordináciu na poschodí bez výťahu).

Pri návšteve zariadenia je potrebné vziať do úvahy, ako ďaleko je ordinácia od miesta vášho bydliska či zamestnania, aké má možnosti parkovania a či má bezbariérový vstup do budovy. Nezabudnite, že budete chodiť so širokým kočíkom a neskôr s dvoma batoľatami v športovom kočíku.

Sú dvere dosť široké, aby ste sa ľahko dostali dovnútra? Nachádza sa tam pre prípad potreby dostatočne široký výťah? Zamerajte sa na to, ako vyzerá čakáreň. Majú v nej hračky, knižky alebo video, ktoré deti pri čakaní zabavia? Je sestrička prívetivá, pozorná a milá? Majú oddelené čakárne pre zdravé a choré deti (alebo aspoň oddelené ordinačné hodiny)?
Pred pohovorom s pediatrom si pripravte otázky, ktoré sú pre vás dôležité. Nebojte sa opýtať na lekárovu dĺžku praxe, spoluprácu s nemocnicou, skúsenosti s dvojčatami. Budú vás určite zaujímať jeho postoje a názory týkajúce sa aspektov rodičovskej roly, najmä tie, ktoré sú dôležité i pre vás ako matku, napríklad otázky týkajúce sa dojčenia, očkovania, spoločného spania s deťmi, ale dobré je spoznať jeho prístup k liečbe antibiotikami, homeopatikami, diagnostickým metódam a pod.
Prečítajte si: Budú to dvojičky?

Zvážte aj chod zdravotného strediska či danej pediatrickej ambulancie. Čo sa dá urobiť po ordinačných hodinách? Je možné kontaktovať lekára a telefonicky konzultovať zdravotný stav detí? Spolupracuje váš pediater s inými lekármi? Ako má naplánované preventívne prehliadky a očkovanie? Ako dlho budete čakať v čakárni, keď sú vaše deti choré?

Špecifická zdravotnícka starostlivosť

Hoci neexistuje lekárska špecializácia zameraná vyložene na starostlivosť o viacerčatá, niektorí pediatri majú bohatšie skúsenosti s dvojčatami ako iní. Širšia skúsenosť s problematikou dvojčiat môže byť výhodou, ale určite neznamená, že ostatní lekári sú menej dobrí.

Je vhodné nájsť takého lekára, ktorý vás nebude zbytočne posielať od jedného špecialistu k druhému, ale tiež takého, ktorý nič nezanedbá. Ak sa vaše dvojčatá narodili predčasne, budete pravdepodobne hľadať pediatra, ktorý má väčšie skúsenosti s problematikou vývoja nedonosených detí

Skúste sa opýtať na prípadné poskytnutie zľavy pri platení za ošetrenie dvojčiat – možno váš lekár bude naklonený dať vám zľavu, keď budete požadovať platenú starostlivosť pre dve deti naraz – napríklad pri platenom očkovaní, potvrdení od lekára pred nástupom do škôlky a podobne. Za opýtanie nič nedáte.
Prečítajte si: „Hrozia“ vám dvojčatá?
Niektorí pediatri sú si vedomí toho, že dvojčatá a viacerčatá si navzájom bacily predávajú, a konajú prezieravo pri liečení ochorenia. Napríklad pokiaľ má jedno dvojča pozitívny nález streptokoka v hrdle, môže pri miernych náznakoch nakazenia preliečiť aj druhé dvojča.

Alebo vám predpíše ešte jeden recept pre prípad, že ochorenie si medzi sebou predajú, aby ste sa vyhli ďalšej návšteve ordinácie. Uistite sa však, že pediater vaše deti hodnotí individuálne a rovnako tak ich aj lieči.

Pri výbere pediatra nepodceňujte svoj osobný dojem

Je dôležité si s pediatrom rozumieť. Chcete predsa chodiť k lekárovi, ktorého budete mať v úcte a ktorému budete dôverovať a rešpektovať ho, ale aj lekára, ktorý bude brať so všetkou vážnosťou vašu rodičovskú úlohu. Aj to je súčasť jeho práce – podporiť vás v správnej, ozdravnej starostlivosti o vaše ratolesti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: