Aké veľké má byť bábätko?

Michaela Klamová | 18. október 2016
Aké veľké má byť bábätko?

Meranie a váženie je najdôležitejšie najmä v prvom mesiaci života vášho potomka.

Váš pediater vám povie, aké sú bežné hmotnostné a výškové prírastky v tomto období. Počas prvých dní po pôrode stratí dieťatko časť svojej hmotnosti (asi 10 % zo svojej pôrodnej hmotnosti), no približne o dva týždne ju znovu získa späť a hmotosť bude mať už len stúpajúcu tendenciu. Keď sa už prírastok na hmotnosti stabilizuje, priberanie zvyčajne pokračuje rovnakým tempom a malé výchylky sú v poriadku.

Ako by teda malo bábätko priberať v prvých mesiacoch?

vek

týždenný prírastok

1. - 2. mesiac130 – 140 g
3. - 4. mesiac70 – 110 g
5. - 6. mesiac35 – 55 g

Neposudzujte výšku a hmotnosť vášho bábätka presne podľa tabuliek ako na skúške v škole. Niektorí rodičia tak úzkostlivo porovnávajú svoje deti s ostatnými, že pediatri často váhajú, či vôbec hmotnostné tabuľky rodičom ukazovať. Hmotnosť dieťaťa sa totiž nemusí zvyšovať pravidelne a plne dojčené dieťa môže niekedy na hmotnosti i stagnovať. Navyše, mnohé deti priberajú tzv. rastovými skokmi, a preto má každé dieťa svoju individuálnu hmotnostne – rastovú krivku.

Čítajte tiež: Priberanie dojčeného dieťatka

Meranie výšky by sa tiež nemalo brať príliš vážne. A to aj z dôvodu, že presne zmerať mrviace a vrtiace sa bábätko je takmer nemožné a výsledky sú preto často skreslené.

Dôležitejšie než sledovanie prírastkov na hmotnosti a výške je sledovanie, či dieťa dostáva dostatok potravy. Ak má dieťatko niekoľkokrát nažltlú stolicu (najmä v prvých týždňoch), pravidelne mokrú plienku a počas kŕmenia počujete prehĺtanie a grganie a po kŕmení je bábätko pokojné, pravdepodobne prijíma dostatok stravy.

Rodičia majú sledovať počet pomočených plienok (spočiatku 6 – 8x za 24 hodín, od 4. mesiaca 4 – 6x za 24 hodín) a do jedného mesiaca veku treba sledovať i počet stolíc. Na začiatku má novorodenec stolicu približne 3 – 8x za 24 hodín, vzhľadom pripomínajúcu praženicu. Neskôr sa ich počet znižuje na 1x za  3 – 4 dni.

Tieto znamenia však nie sú jasným signálom, či je alebo nie je všetko v poriadku, ale v prípade pochybností alebo ich absencie informujte svojho pediatra. Množstvo prijatej potravy závisí aj od „apetítu“ bábätka a mení sa každý deň.

Náš tip:

Zaujíma vás, akú hmotnosť a výšku v ktorom veku má dieťatko mať? Použite KALKULAČKU na našej stránke!

 


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: