6 tipov, aby tanec s bábätkom bol zábavnejší

Redakcia | 26. október 2016
6 tipov, aby tanec s  bábätkom bol zábavnejší

Tancovať s bábätkom môžeme účelovo, v snahe upokojiť ho, ale rovnako dobre si môžeme zatancovať aj pre zábavu.

Doktor Sears zdôrazňuje, že okrem tanečných krokov je dôležitý samotný štýl, preto ponúka niekoľko tipov, na čo by sme pri tanci s bábätkom nemali zabudnúť:

1. Držanie partnera 

Tým najvhodnejším tanečným držaním je čo najtesnejšie pritúlenie malého partnera k vám. Funguje v akejkoľvek polohe. Môžete si ho pritúliť k hrudi, prevesiť cez ramená, otočiť čelom od seba, položiť si ho na predlaktie a bude sa vám pozerať cez plece, nožičky mu ovinúť okolo svojich bedier, alebo skúsiť si ho posadiť „na koňa“. Počas prvých troch až štyroch mesiacov nezabúdajte na podporu jeho vratkej a ťažkej hlavičky

2. Výber správneho rytmu 

Ako rýchlo by ste mali tancovať? Dieťa si v mamičkinom brušku privyklo na rytmus jej srdca, zvyčajne okolo 60 až 70 tepov za minútu. Snažte sa prispôsobiť hojdanie či kolísanie  práve tomuto rytmu, približne jeden pohyb za sekundu. Hlasitosť, tempo, druh hudby vyberajte a striedajte podľa vášho vnútorného naladenia, alebo podľa nálady dieťatka. Prostredie vášho bruška počas deviatich mesiacov bolo dosť hlučné, môže sa stať, že práve vaše dieťa bude obľubovať zvuky „big bandu“. 
Prečítajte si: Dr. Sears radí: tancujte s náročnými deťmi! Smiem prosiť, „bejby“ ?

3. Výber tanca 

Vyberte si tanec, ktorý máte radi, ktorý vás poteší, dodá pozitívnu energiu. Tancujte, aby ste mali z pohybu radosť, nie aby ste prežívali utrpenie. Ako rozprávala jedna mamička, počas daždivej noci jej  najmladší syn Janko začal vzdorovať a nechcel zaspať. Keď si už nevedela rady, privinula si synčeka do náručia, inšpirovaná počasím začala spievať pesničku „Zpívat jako déšť a tančit jako on…..”.

V rytme spievanej melódie vykročila do priestoru tanečným krokom, Janko na vzdor takmer zabudol. Po chvíli sa uvoľnil a onedlho jej zaspal v náručí. Toto malé víťazstvo sa opakovalo ešte veľakrát, keď mamička riešila problém spánku. Nakoniec sa na tento zábavný spôsob, ako Janka dostať do ríše snov, celkom tešila. 

4. Použitie pomôcok 

Aby ste sa pri tanci príliš neunavili, tiež aby ste si pôžitok zo spoločného tanečného zážitku mohli naplno vychutnať, z času na čas môžete použiť overenú pomôcku k tancu – „bejby” šatku. Dieťatko je s vami, máte voľné ruky, opäť ste jedno telo. Pocítite sladký pocit akoby predĺženého tehotenstva.

Tak ako vtedy, aj v tanečných chvíľach môžete mať svoj poklad celkom blízko pri sebe. Môžete bábätko kedykoľvek hladkať, prihovárať sa mu, ono sa k vám môže pritúliť a zaspinkať za známeho zvuku mamičkinho hlasu a tlkotu srdca. Je zohrievané vaším telom, je vašou súčasťou, vaše puto je obrovské. Dieťatko má pocit istoty, cíti vašu lásku, a to je za rytmu tanca počas príjemnej melódie dosť dobrý dôvod na to, aby zabudlo na plač alebo nespokojnosť.  

Prečítajte si: Šatkovanie očami odborníkov. Prečo sú ich názory rozdielne?

5. Večera s tancom 

Aj keď to môže znieť neuveriteľne, niektoré deti skutočne milujú dojčenie počas tanca. Váš pohyb v spojitosti s detským cicaním je perfektná kombinácia na upokojenie aj tých najnahnevanejších drobčekov. 

6. Výmena partnerov 

Dojčatá zvyčajne dávajú prednosť tancu s matkou. Niet sa čomu čudovať, je pre nich tanečným partnerom, ktorého spoznali ešte pred narodením. Je to akoby dieťa chcelo mame povedať: „Mám rado práve tvoj štýl.“ To vysvetľuje aj frustráciu oteckov, keď v snahe vypomôcť „tancujúcej“ mamičke a zapojiť sa do aktivity, bývajú odmietnutí.

Niektoré deti pri výmene tanečného partnera vehementne protestujú, otec väčšinou vracia dieťa do náruče mamy so slovami: „Vezmi si ho, vzdávam sa.“ Napriek tomu existuje veľa detí obľubujúcich zmenu v rutinných činnostiach, kedy rady privítajú odlišnú otcovskú náruč a odlišné tanečné kroky. Skúste k tancu prizvať aj starú mamu. Má trpezlivosť, skúsenú náruč, zvyčajne prekvapí tanečnými krokmi a nezabudnuteľnými melódiami zo svojej mladosti.

Tip Mama a ja
Tancujte s bábätkom podľa svojej vôle, potreby a cítenia. Vyskúšajte tanečné kroky podľa návodu doktora Searsa, ale pamätajte, že pravým kľúčom k tancu s vašimi detičkami  je VAŠA IMPROVIZÁCIA.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: