5 rád pre spokojný deň dieťatka

PaedDr. Dagmar Baluchová | 9. október 2017
5 rád pre spokojný deň dieťatka

Vaše dieťa nemá „svoj“ deň a či už za to môže počasie, zlá nálada, zuby či hocičo iné, JE IBA NA VÁS, či budete mať vedľa seba ufňukančeka alebo chichúňajúce sa slniečko...

Možno vám pomôžu aj naše tipy...

1.    Cvičíme, cvičíme, naberáme silu!

No a čo, že vy nikdy necvičíte! Vaše dieťa má veľa energie už od rána a  treba ju správne nasmerovať. Tak šup-šup do športového a začíname!

Ak vaše dieťa ešte nelozí a  nechodí, zabaľte si ho na telo do šatky a skúste s ním brušné tance či baby zumbu. Ak je to už lezúň, šup aj vy na štyri a dajte si preteky po byte (budete prekvapení, aký je váš byt z nižšej perspektívy zaujímavý).

Máte už chodca? Možností je ešte viac! Ak je to malý Rambo, skúste „sa hrať“ na bojové umenie, ak je to víla Zvonilka, tancujte! SMIAŤ SA, SKÁKAŤ A BLÁZNIŤ SA JE POVOLENÉ! Ranný blok korunujte pokrikom: „Hip, hip, hurá!“

 Dr. Sears radí: tancujte s náročnými deťmi! Smiem prosiť, „bejby“ ?

2.    Švédske stoly Mňam

Už ste niekedy zjedli CELÚ PORCIU tých čudných príkrmov? Nie? Tak sa nečudujte, že ich ani vaše dieťa nechce... Áno, sú zdravé, ale keď malý človiečik doteraz žil iba na „bielom moku“, ťažko si zvyká na iné. JEDEN DEŇ sa preto nič nestane, ak nedodržíte presný režim stravovania.

Urobte švédske stoly, pripravte jednohubky napr. z ovocia, zeleniny, ktoré už vaše dieťa môže a uvidíte, ako sa vaše zlatíčko (ak to jeho vek, zuby a možnosti dovoľujú) pustí aj do ochutnávky  toho, čo mu predtým „nevoňalo“.

Môže vás zaujímať: MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

3.    Objavujte nové veci...

Ak ste ešte neskúšali maľovať, je najvyšší čas! Vytiahnite štetce, temperové farby, na dlážku natiahnite veľký kus papiera a maľujte svojmu dieťatku i sebe dlane a odtláčajte ich na papier. Určite sa vám podarí zaujímavé dielo.

Ak ho aktivita omrzí, hor sa do skrine! Je tu čas na módnu prehliadku! Ockova kravata, mamin klobúk a korále – tie iskry v očiach a úžas: „Čo sa to tej mojej mame dnes stalo?“, budú vravieť za všetko! Nebojte sa experimentovať. SVET PONÚKA TOĽKO VECÍ, KTORÉ CHCÚ DETI OBJAVOVAŤ!

4.    Koncert s vareškami

Dnešnej mladej (i tej „plienkovej“) generácii už „poriadne“ rockové koncerty nič nevravia... Je isté, že ak vytiahnete hrnce, pokrievky a varechy, vaše dieťa užasne, keď pesničky ako: „Medveďku, daj labku...“ či „Ide, ide vláčik...“ bude počuť v inej – rockovej verzii.

ZABUDNITE NA PREDSUDKY I NA SUSEDOV, KTORÝM VŠETKO PREKÁŽA... Doprajte svojmu drobcovi kus adrenalínovej hudby. Kým vyrastie, mnohí rockeri už budú v rockovom nebi a svet sa bude hemžiť iba rapermi. Zážitok z objavenia novej dimenzie hudby bude zaručený (máme to odskúšané).

Inšpirujte sa: Chcete mať doma malého muzikanta?

5.    Doprajte dieťaťu wellness...

Kto by nezatúžil po náročnom dni po chvíli relaxu...? Aj vaše dojča si zaslúži poriadne rozmaznanie... A nemyslíme pobyt v 5-hviezdičkovom hoteli! Úplne postačí horúci kúpeľ (nezabudnite na kačičku a iné obľúbené hračky do vane), veľká dávka peny (ak by bolo málo, vezmite aj bublifuk), pre kreatívnejších rodičov (a tých, ktorí ešte vládzu) sú vhodné aj špeciálne farby na detskú pokožku vhodné do kúpeľa.

Sviečky a  hudba sú nahraditeľné spevom obľúbenej pesničky. A ak po kúpeli vaše slniečko zvládne i masáž, ČAKÁ VÁS ODMENA – vaše dieťa prežilo nezabudnuteľný deň a určite bude spať ako dudok (teda malo by...). ☺

Každopádne si môžete do rodičovského zošita urobiť ďalšiu čiarku a pripísať 100 bodov. Môžete byť na seba hrdí!

Pravdy a mýty o bábätkách: 16 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli
12 čŕt náročného bábätka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: