3 otázky o novorodeniatkach

Redakcia | 19. júl 2023
3 otázky o novorodeniatkach

Priniesli ste si domov malý voňavý uzlíček a v niektorých veciach si nie ste celkom istí? Poradíme Vám.

Vycíti bábätko moju nervozitu? 

Mladí neskúsení rodičia sú často vnútorne nervózni z priveľkej zodpovednosti, pred ktorou sa po narodení dieťatka ocitli. Dieťa túto nervozitu veľmi rýchlo vycíti, a preto je na rukách roztržitého rodiča stále uplakané, nepokojné a podráždené. Keď ho však vezme na ruky skúsená mama, napr. kamarátka alebo babička, rýchlo sa upokojí.

Nebuďte z toho nešťastní, za krátky čas získate potrebnú istotu a rutinu, vďaka čomu budete uvoľnenejší i pokojnejší a váš drobček sa bude vo vašom náručí cítiť čoraz bezpečnejšie a spokojnejšie. 

Čím zabaviť novorodeniatko? 

Ak ste už v predstihu nakúpili zásobu hrkálok, plyšových hračiek a pod., budete spočiatku asi sklamaní, že na ne dieťatko nereaguje. Vôbec ho totiž nezaujímajú. Jediné, čo ho zaujíma, ste vy – váš hlas, úsmev, vaše teplo, hebkosť vášho tela, tlkot vášho srdca.

Nedokáže vám to ešte povedať, ale správna mama to vycíti. Inštinktívne sa prihovára dieťaťu zo vzdialenosti 20 cm (je to i vzdialenosť pri dojčení a presne taká vzdialenosť, na akú novorodenec vidí). Špúli naň pery, robí rôzne grimasy, usmeje sa, pozrie sa inde a znovu na dieťatko. Potom si ho položí na bruško, hladká ho, hrá sa s jeho prštekmi. Aj keď sa vám zdá bábätko ešte malé, dokáže sa už v tomto období veľa naučiť, a čím častejšie mu rozprávate, smejete sa, hladkáte ho a robíte to, čo robia s novorodencom všetky mamy na svete, aj keď ich to nikto neučil, tým viac pozitívnych podnetov mu dáte.

Prečo dieťa odmieta cumlík?

Väčšina detí rada cicia, keď nie je k dispozícii mamin prsník alebo fľaška, cicajú „naprázdno“ cumlík či vlastný prštek. Sú však i také, ktoré cumlík odmietajú. Jednoducho zistia, že z neho nič netečie, tak ho nechcú.

Nie je to žiadna tragédia, práve naopak. Nebudete mať aspoň problémy s odúčaním od neho. Mnohí detskí lekári dokonca odporúčajú, aby dojčeným deťom cumeľ ani podaný nebol. Dávajte však pozor, aby si namiesto neho nezačalo dieťatko dávať do úst prštek. Oproti cumlíku má totiž jednu nevýhodu – keď od neho budete dieťatko odúčať, nemôžete ho jednoducho vyhodiť von oknom! Navyše môže drobcovi urobiť vážny problém s chrupom – bude mu krivo rásť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: