17. november patrí aj predčasniatkam

Spracovala: redakcia MAMA a ja | 17. november 2014

17. novembra si pripomíname nielen Nežnú revolúciu, ale tento deň patrí aj tým najmenším drobčekom. Veľkú podporu rodinám s predčasne narodenými deťmi poskytuje na Slovensku občianske združenie MALÍČEK.

17. novembra si pripomíname nielen Nežnú revolúciu, ale tento deň patrí aj tým najmenším drobčekom. Veľkú podporu rodinám s predčasne narodenými deťmi poskytuje na Slovensku občianske združenie MALÍČEK.

Veľkou oporou pre mnohých rodičov je i web stránka združenia www.nasmalicek.sk. „Prostredníctvom web stránky sa môžu rodičia obrátiť na laické poradkyne, teda mamy, ktoré si prežili niečo podobné, tiež sa im narodilo dieťatko predčasne a majú veľa skúseností, čo môžu iným pomôcť. Mnohí rodičia sa totiž cítia so svojim problémom izolovaní, nemá im kto poradiť a aj preto sme tu my. Vieme podať pomocnú ruku prostredníctvom rodičov a ich prežitej skúsenosti, máme však aj poradne odborníkov. O radu môžu poprosiť psychológa, neurológa, neonatológa či kontaktovať sociálnu poradňu. Výhodou iste je i to, že pokiaľ rodičia chcú, môže byť odpoveď čisto súkromná a nezverejňuje sa,“ hovorí predsedníčka združenia MALÍČEK Mgr. Ľubica Kaiserová.  

Do budúcnosti by sa OZ Malíček chcel zasadiť aj za to, aby boli v nemocniciach fundovaní psychológovia zameraní na pomoc pre rodičov predčasniatok. „Obrovskou psychickou záťažou a tým pádom i záťažou pre dieťatko je stres z hrozby predčasného pôrodu. Žena sa musí vyrovnať s týmto strachom, s tým, že dieťatko prišlo na svet oveľa skôr a tým pádom môže mať zdravotné komplikácie, bude musieť bojovať o život... Myslím si, že najhoršie sú najmä pocity bezmocnosti z toho, že mu nemá ako pomôcť... V súčasnosti sa snažíme rodičom túto podporu poskytovať my, aby vedeli, že nie sú vo svojom probléme sami, že sú tisícky rodín, ktoré túto situáciu zvládli a sú pripravení podať pomocnú ruku.“

OZ Malíček však nezabúda ani na tých, ktorí pre drobčekov a ich rodiny dennodenne robia veľa vo svojej práci – zachraňujú im životy, snažia sa ich podporiť finančne, pomáhajú rodičom, radia... I preto už tretí rok odovzdávajú ocenenie, tzv. Purpurové srdce.

V roku 2014 sa cena Purpurové srdce udeľuje v troch kategóriách:

1. Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti SLS. Ocenenou sa stala:

primárka MUDr. Mária Vasilová.

2. Osobnosť Občianskeho združenia malíček, ocenenou sa stala:

doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc.

3. Osobnosť verejného života, ocenenou sa stala

Mgr. Andrea Cocherová.

Purpurové srdce sa zrodilo vďaka myšlienke Armády Spojených štátov amerických, ktoré udeľujú medailu za zranenie v boji. Je snáď väčší boj ako boj o život? Zranenia utrpené predčasným narodením zostávajú s dieťaťom a jeho rodinou navždy. Purpurová farba ocenenia charakterizuje kráľovský majestát, podčiarkuje jeho mimoriadnosť. Farba srdca nie je plná, ale má v sebe pásiky – pri každom srdci sú iné, tak ako je každé dieťa trochu iné, ako je iná aj každá životná cesta. Srdce je vyrobené zo skla, je pevné, ale nie tak, aby vydržalo ťažký úder. Nedonosené dieťa je silné, nie je však nepremožiteľné. Tvar srdca bol zvolený preto, lebo každým úderom obnovuje život a nádej, symbolizuje lásku. Na spodnej hrane Purpurového srdca visí strieborná slza, symbolizuje slzy preliate rodinou nedonoseného dieťaťa, slzy dobré aj zlé, slzy radosti aj žiaľu. Je poctou tým predčasne narodeným, ktorých sme stratili.

Purpurové srdce je symbolom jednoty medzi skupinou ľudí, ktorá nepozerá na krajinu pôvodu, jazyk, hospodársku vyspelosť, rasový pôvod či náboženské vyznanie. Jej členovia majú jeden spoločný cieľ: nádej na budúcnosť nedonosených detí. Patria do nej nielen rodičia a rodina dieťaťa, ale aj zdravotné sestry, lekári, duchovní a priatelia. Títo všetci zdieľajú puto, ktoré nie je možné vyjadriť slovami, je možné poznať ho len srdcom.

Symbolicky podporu a ocenenie všetkým rodinám s predčasne narodenými deťmi vyjadrí aj purpurové osvetlenie Bratislavského hradu, súsošia Immaculata v Košiciach a Vodárenskej veže v Prešove.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: